Roditeljstvo. Ako uzmemo u obzir kompleksnost podizanja i gajenja deteta, moglo bi da se klasifikuje kao naučna disciplina. Možda i najodgovorniji posao na svetu, koji jedna osoba može da obavlja, a ujedno i najlepši. Ljubav. Strpljenje. Razumevanje. Nežnost. To je samo delić onoga što dete treba da dobije od roditelja tokom svog odrastanja. Najbolji način da se ljubav i naklonost pokažu, osim delima, jeste rečima, pa prema tome evo reči koje bi najčešće trebalo da ponavljamo svojoj deci.

i-love-you

Foto: comedymood.com

 „Volim te“.

Nešto što bi dete trebalo svakodnevno da čuje od svojih roditelja, jer ništa na svetu ne pruža osećaj mira, ništa ne pruža osećaj samopouzdanja i ništa nije podstrek, kao osećaj da smo voljeni od strane onih koje i sami mnogo volimo.

 

„Baš mi je drago kad te vidim kako…“

Deca, što je prirodno, prvo podsvesno, a posle i svesno u roditeljima traže uzor, a onda i podršku za sve u čemu žele da se oprobaju u životu. „Baš mi je drago da te vidim kako se lepo ponašaš i kako nižeš dobre rezultate“, upravo je rečenica koja garantuje da će dete biti srećno, sigurno u sebe i da će imati podstrek da bude još bolje.

činiš_me_srećnim

Foto: picturequotes.com

 

„Činiš me srećnim“.

Zbog ove, na prvi pogled jednostavne rečenice, dete će se osećati vrednim i srećnim što je esencijalno u procesu odrastanja i biće dodatno ispunjeno saznanjem da čini srećne one koje voli. Ne košta ništa reći, a odjek baš ovih reči je nemerljivo korisan.

 

ponosan_na_tebe

Foto: Pinterest

„Ponosan sam na tebe“.

Predstavlja svojevrsan uspeh, koje dete smatra da je postiglo, saznanjem da su roditelji ponosni na njega. Pored toga, potrebno je da ovo čuju kada su u toku nekog procesa, pa ako je to čime se bave teško, dobiće dodatni vetar u leđa da daju sve od sebe.

ti_si_poseban

Foto: Pinterest

 „Ti si poseban“.

Treba učiniti da se dete oseća posebno, a jedan od najboljih načina jeste i da mu to kažete direktno i jednostavno. Naravno, kao ni u čemu drugom ne treba preterivati, ali svako dete želi da je po nečemu posebno, što i jeste, a vi se potrudite da kod vašeg deteta to i istaknete.

verujem_ti

Foto: acad.ca

 

„Verujem ti“.

Veoma važna stavka u razvoju ličnosti još u najranijem periodu, jeste oformiti zonu uzajamnog poverenja. Stavljajući detetu do znanja da imate poverenje i da mu verujete, postepeno će kod njega razvijati osećaj poštenja i odgovornosti, naravno uz sve začkoljice i zagonetke, koje odrastanje donosi sa sobom.

 

ti_to_mozes

Foto: Rebloggy

„Ja znam da ti to možeš“.

U ovoj rečenici sadržana je kompletna, a najiskrenija podrška u životu, kakvu samo roditelj može da pruži detetu. Sve i kada naiđe loš period ili teški trenutci, upravo podrška je ono što drži glavu iznad vode.

zahvalan-sam_sto_te_imam

Foto: perivolakipanagias.blogspot.com

„Jako sam zahvalan/zahvalna što te imam“.

Postoje brojne studije, a i sam praktičan, svakodnevni život pokazao nam je da voljena deca koja su roditeljske ljubavi svesna i koja u istoj i uživaju, imaju veće preduslove da budu uspešna tokom perioda obrazovanja, a i kasnije u poslu.

uvek_sam_tu_za_tebe

Foto: quotes99.com

„Šta god da se dogodi, ja ću biti uz tebe“.

Život je pun i prepun teškoća, kojih dete, prirodno, u početku nije svesno, ali kada krenu da iskaču pred njega, jedan po jedan, prebrodiće sva iskušenja i pitalice mnogo lakše znajući da ima na koga da se osloni i da će taj neko uvek biti tu kada se bude dešavao i rešavao neki problem, i da je taj neko jedan, ili oba roditelja.

„Možeš da mi veruješ uvek“.

Saznanje da postoji neko kome uvek možemo da verujemo i na koga možemo da se oslonimo onda kada nam je to potrebno je i više nego značajno, a posebno detetu, koje polako korača ka realnom životu i svemu što on nosi.

Naslovna fotografija: Child Development Institute