Slavni, tada još Sovjetski kosmonaut i prvi čovek koji je napustio Zemljinu orbitu, Jurij Gagarin, prilikom ulaska u kosmonautsku kapsulu, ispoštovao je jedan stari ruski obićaj, a to je da se gost izuje kada ulazi u domaćinovu kuću. Sudbina je htela da za svog života dotakne nebo i da se bezbedno vrati kući, a da pogine na rutinskom letu 27. marta 1968. godine.

 

Foto: esa.int

Foto: esa.int

Iako je pravilo Međunarodne aeronautičke federacije, da pilot mora da se prizemlji sa letelicom, Gagarin je iskočio na visini od 7 kilometara iz letelice. To svakako nije smetalo da još u toku leta dobije čin majora.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Nakon njegove neočekivane smrti koja je usledila 7 godina nakon odlaska u svemir, rodno mesto ovog velikana, ne samo ruskog već svetskog, po imenu Gžack, gotovo odmah je preimenovano u Gagarin.

 

Foto: soviet-art.ru

Foto: soviet-art.ru

Od 20 kosmonauta koji su učestvovali u programu obuke, samo Jurij i German Titov su prošli testove do kraja, a pretpostavka je da je komisija odabrala Gagarina ta, što je karakterom bio vedriji od Titova, kao i činjenica da je imao skromno poreklo.

 

Foto: rt.com

Foto: rt.com

Nakon uspešnog leta i sticanja svetske slave, Gagarin putuje za Moskvu da prilikom zvanične posete upozna tadašnjeg premijera Nikitu Hruščova. Okupljeni državnici, novinari i svi prisutni bili su iznenaeni pojavom jednog sasvim običnog čoveka, kome su čak obe pertle na cipelama bile odvezane.

 

Foto: iliketowastemytime.com

Foto: iliketowastemytime.com

Letelica kojom je Jurij „osvojio“ kosmos, bila je ustvari modifikovani i prilagođeni projektil, koji se zvao „Semjorka (R-7)“, ali je za potrebe ovog dalekog puta preimenovana u „Vostok“ (što na ruskom jeziku znači istok).

 

Foto: w-dog.net

Foto: w-dog.net

Savremenici su ga opisivali kao rođenog vođu i osobu koja poseduje odlučnost, a istovremeno je bio vrlo ljubazan, otvoren, dobro je pamtio i bio je upadljivo inteligentan.

 

Foto: needhamfamily.net

Foto: needhamfamily.net

Bio je pretposlednje od četvoro dece, koliko su njegovi roditelji ukupno imali. Imao je sreće da ne bude jedno od dvoje dece koje je tokom rata deportovano u nacistički koncentracioni logor u svrhu prinudnog rada.  

 

Foto: twitter.com

Foto: twitter.com

Po protokolu, zvanično je bilo predvieno da uoči poletanja, Jurij izgovori: „Posado poletanje!“ Umesto toga, on je, verovatno uzbuđen, neformalno izgovorio: „Poehali!“, što u prevodu sa ruskog jezika znači idemo.  

 

Foto: flickr.com

Foto: flickr.com

Urna sa njegovim ostacima, kao i sa ostacima Vladimira Serjožina, koji je zajedno sa njim poginuo, uzidana je u zid Kremlja na moskovskom Crvenom trgu.

 

Foto: toptours.info

Foto: toptours.info

Za sobom je ostavio dve ćerke, Jelenu, koja je istoričar umetnosti i obavlja funkciju direktora muzeja moskovskog Kremlja i Galinu, koja je uspešan ekonomista i profesor na ekonomskom univerzitetu „Plehanov“ u Moskvi.

Naslovna fotografija:  Wikiquote