Ispravna komunikacija, natopljena strpljenjem, esencijalna je u kontaktiranju sa detetom. Tokom najranijeg perioda izranjaju na površinu obrisi karaktera tog malog čoveka, koji može postati prgav, poslušan, nervozan, blag, ili pak eksplozivan. Često deca znaju da stvore okolnosti u kojima mislimo da će nam glava pući kao vatromet, međutim, ne treba zaboraviti da je roditelj taj koji kreira i usmerava odnos, a dete samo prati i prilagođava se. Zato, nekoliko pravih reči u pravom trenutku, može vas spasiti muka, kazni, suza i „Jovo – na – novo“ situacija, koje su uglavnom svakodnevne. Evo šta bismo vam mi preporučili, u prilikama kada shvatite da to malo stvorenje preuzima dirigentsku palicu.

 

1

Foto: superiorwallpapers.com

Stimulišite dete da naglas kaže kako se oseća, ili ako to neće, pozovite ga da crtežom izrazi ono što je u njemu. Na taj način, naučićete ga da govori šta misli, a i sebi ćete olakšati posao pogađanja šta se krije u tom malom srcu i vrti u maloj slatkoj glavici.

 

2

Foto: laspeechtherapysolutions.com

Recite mu da želite da razumete njegova osećanja. Ovo je dosta važno, jer dete koje je od malih nogu naviknuto na empatiju, u odraslom dobu će i samo umeti da je oseti i pokaže.

 

kazna

Foto: slate.com

Ako izgubite strpljenje, viknete ili ga kaznite, nakon nekog vremena obećajte detetu da ćete sledeći put postupati drugačije ako i ono obeća vama da istu glupost neće ponoviti, uz mirno objašnjenje zašto je to loše po njega/nju.

 

izvinjenje

Foto: sheknows.com

Kažite detetu da vam je žao. Neka od najranijeg doba shvati da ste i vi čovek koji ume i može da pogreši ali da postoji sistem vrednosti i da je ono dovoljno vredno da mu iskažete izvinjenje. Na taj način gradićete mu samopouzdanje ali i poštovanje prema činjenici da iako ste vi -veliki- a on -mali- umete da se izvinite. Zbog toga će i ono bolje vrednovati svoje postupke prema vama.

 

nov_pocetak

Foto: pcavt.org

„Šta kažeš na novi početak?“. Ovo je pitanje na koje će dete možda ostati nemo prvih nekoliko puta, ali kasnije će shvatiti da je to poziv da se nesuglasica ili neslaganje ostave po strani i posveti nečemu lepšem i boljem. U svakom slučaju zabavnijem.

 

pruziti_pomoc

Foto: Trauma, adversity and kids – blogger

Ponudite mu svoju pomoć. Sve i ako je odbije, počastite ga nekom poučnom pričom i pustite da razmisli. Samo saznanje da nije sam u svom problemu, biće stimulativno za njega.

 

stres

Foto: WebMD

Nakon pretrpljenog stresa, nemojte pozivati dete na razgovor ili objašnjenje. Prosto sedite pored njega i pozovite ga da duboko udahnete u tišine. Recite mu da je najgore prošlo i dajte mu malo prostora.

 

zagrljaj

Foto: Parents Magazine

Zagrlite ga često, a pogotovo kada mu se nešto loše desi. Kada je dete uznemireno ili tužno, nemojte insistirati na logičkim objašnjenjima koja bi ga dodatno operetila. Umesto toga pružite mu topli zagrljaj, jer će upravo to povećati nivo seratonina i oksitocina, koji su potrebni detetu da se oseti bolje.

 

potisnute_emocije

Foto: teach-through-love.com

Ne dozvoljavajte detetu da potiskuje emocije, bile one pozitivne ili negativne. Kada vidite da je neraspoloženo objasnite mu da je to u redu i da su svi ponekad neraspoloženi i pokušajte da saznate uzrok toga. Nekad dete jednostavno treba pustiti da malo odsedi samo, kako bi ga loša volja prošla.

 

ljuto-dete

Foto: fit.webmd.com

Vaše dete ima pravo da se naljuti na vas. Vi ste u njegovim godinama bili, ono u vaše tek treba da dođe. I zato ga pustite da se ljuti, ali mu stavite do znanja da ga volite i kad je ljuto na vas. Topla emocija i gvozdena vrata otvara, a kamoli meko dečije srce.

Naslovna fotografija: Blog | Tamtay