Prosečan srpski turista u inostranstvu najčešće dobije kafu koju nije planirao da naruči. Jer, neskafa kakvu mi znamo u kafićima širom sveta ne postoji pod tim nazivom, a produženi sa mlekom jednostavno ne postoji na meniju. Kako ne biste konobarima objašnjavali koliku šolju kafe i koliko mleka zapravo želite, pročitajte na sajtu 10naj.com sa kakvim se sve kafama možete susresti.

1. FRAPPE:  Počećemo od instant kafe, jer je ona predmet najčešće zabune. Dakle, ukoliko u kafiću na meniju imaju frape od kafe, znajte da ste na pravom putu da popijete mućeni nes (zapravo, možda ne baš nes, ali instant kafu, da). Jer ukolko budete tražili nes, dobićete ili neku 3 u 1 varijantu ili, još gore, šolju vrele vode i kesicu neskafe pored.

2. LATTE: Ovo nije neskafa! To je espreso sa puno mleka i služi se u visokim čašama, ali ukus joj nije ni sličan nesu kakav mi poznajemo.

3. MOCHACCINO: Mokaćino je generalno kafa sa sirupom od čokolade i ona može biti potpuno drugačije pripremljena od onoga što mi nazivamo mokom.

4. ESPRESSO: Espreso znate šta je, ali on u inostranstvu ne dolazi sa mlekom. Ako želite produženi sa mlekom, naglasite da biste da vam donesu mleko sa strane ili jednostavno naručite CAPPUCCINO i zanemarite penu na vrhu.

5. MACCHIATO jeste kafa sa mlekom, ali je minijatura u količinskom smislu i nije zamena za produženi sa mlekom.

6. DOPPIO: Ovo je dupla doza espresa, ali stiže bez mleka. To nije produženi, već dupli espreso.

7. LUNGO bi bio produženi espreso, jer sadrži duplo više vode od običnog espresa (dakle, ne duplu dozu espresa, već duplu dozu vode na jednu dozu epsresa), ali se i on služi bez mleka.

8. RISTRETTO je ono što srpski turista sigurno ne namerava da naruči. Najblaže rečeno, to je gutljaj espresa. Jedan jedini gutljaj koji Italijani obožavju i piju ga s nogu.

9. AFFOGATO: Ovo je espreso sa sladoledom od vanile, ali ne očekujte ajs kafu sa puno šlaga, čokoladnih mrvica i tri kugle sladoleda. Takođe, ne očekujte ni mleko.

10. CON PANNA: Slično prethodnoj kafi, samo sa šlagom.