Najpoznatiji i najrasprostranjeniji napitak na svetu. Pije se sa uživanjem, usput, u hodu, gorka, srednja ili slatka, uz dodatak šlaga, čokolade, u ovakvim i onakvim šoljama. Kafa ne poznaje granice, neslaganja, sukobe ni razmirice. Uz nju se razgovara, sastaje, rastaje, plače i raduje. Kafa je svetska valuta kojom se plaćaju pažnja i društvo. Ali čini se, nikad ne razmišljamo zapravo o tome šta ustvari pijemo. Savetujemo da pristavite jednu jaču, a mi smo spremili neke pikantne zanimljivosti o drugarici kafi.

posle_nafte

Foto: Pinterest

Predstavlja, odmah posle nafte, drugu po redu robnu sirovinu kojom se trguje. Zanimljiv je podatak da oko 25 miliona radnika u preko 50 država radi na proizvodnji kafe.

 

2_biliona

Foto: Pinterest

Svakog dana, svetska populacija ispije 2,25 milijardi šoljica kafe, procenjuje se.

 

miris

Foto: Amolife.com

Složićete se sigurno da kafa, pogotovo sveže pržena ima daleko lepši miris nego ukus. Razlog tome je, kažu naučnici, to što kada dođe u kontakt sa pljuvačkom, izgubi oko 50% svog ukusa.

 

najvise_kafe_u_holandiji

Foto: miriadna.com

Država u kojoj se zvanično konzumira najviše kafe na svetu je Holandija, sa čak 2,5 šoljice po stanovniku, dnevno.

 

razvod

Foto: storiesofworld.com

Jedan jedini način na koji je žena mogla legalno da zatraži i dobije razvod u arapskom svetu, bio je to da je muž ne snabdeva sa dovoljno kafe.

 

razigrane

Foto: npr.org

Pastiri iz Etiopije su prvi shvatili osnovni uticaj kafe, kada su videli da su njihove koze  -previše živahne i razigrane- nakon što su jele bobice kafe.

 

francuska

Foto: photosjoy.com

U Parizu, postoji kafić, u kome cena kafe zavisi od ljubaznosti mušterije. Ako uđete i samo potražite kafu platićete je skuplje, a ako pak uđete nasmejani, pozdravite barmena i zamolite za kafu, stajaće vas znatno jeftinije.

 

zanimalo_ga

Švedski kralj Gustav III bio je vrlo zainteresovan za uticaj koji kafa ima na zdravlje. U te svrhe, pomilovao je dva blizanca i to od smrtne kazne, uz klauzulu da jedan mora piti tri lonca kafe dnevno, a drugi tri lonca caja dnevno i tako do kraja života.  

 

kofein

Foto: Pinterest

Koliko god se energetska pića utrkivala koje će imati više kofeina i dalje ne mogu da dostignu nivo koji kafa prirodno sadrži u sebi.

kafa_10naj

Foto: image.freepik.com

 

Reč kafa, potiče od arapske reči, koja u prevodu znači –vino od zrna-.

Naslovna fotografija: www.pickywallpapers.com