Smanjivanjem unosa trans i zasićenih masti, smanjuju se i trigliceridi i holesterol. Nakon izbacivanja grickalica, margarina i kolača iz ishrane, potrebno je okrenuti se zdravoj ishrani i vežbanju. Naučnici su dokazali kojih to 10 namirnica utiče na smanjivanje lošeg holesterola. Ukoliko se budete pridržavali jelovnika koji sadrži te namirnice, budite sigurni da će sledeća analiza krvi pokazati bolje rezultate.

Ovsene mekinje upijaju hranu koja je bogata holesterolom. Preporučeni dnevni unos je 1.5 čaša. Ovsene mekinje utiču na gubitak kilograma, zaštitu krvnih sudova, predupređivanje dijabetesa, sprečavanje zatvora i bolesti creva. Nemojte mešati ovsene mekinje i ovsene pahuljice. Iako su pahuljice zdrave, mekinje su daleko delotvornije, a vizuelno su sitnije.

Riba sadrži omega-3 masne kiseline koje pogoduju smanjenju holesterola i regulisanju krvnog pritiska. Najbolje je jesti pastrmku, skušu, tunu, losos, sardinu i haringu.

Koštunjavo voće u količini od jedne šake dnevno snižava loš holesterol. Nemojte unositi više od preporučene dnevne doze jer veliki unos koštunjavog voća goji.

Maslinovo ulje (ekstra devičansko) u količini od 2 kašike, prilikom začinjavanja salata, sasvim je dovoljno i predstavlja preporučenu dnevnu količinu, kako za osobe koje pate od povišenog lošeg holesterola u krvi, tako i za one koje ne pate.

Grožđe (crno), ukoliko se konzumira sa ljuskom, snižava loš holesterol.

Artičoka, bilo da je kuvana ili sveža, sadrži inulin, koji snižava holesterol. Iako nije najzastupljenija povrćka u domaćoj ishrani, može se kupiti u velikim supermarketa.

Beli luk jedite sirov ili kao dodatak salatama. Svakodnevno.

Nar, odnosno sok od nara bi bilo poželjno piti što češće.

Čaša kvalitetnog crnog vina dnevno vas neće pretvoriti u alkoholičara, ali će poboljšati opšte stanje organizma.

Voće bogato pektinom (jabuka, šargarepa, grejp) treba konzumirati svakodnevno.

Proizvodi od soje, mleko, sojini oraščići i sojin jogurt pomažu jetri u izbacivanju lošeg LDL holesterola iz krvotoka. Soja može služiti i kao zamena za mlečne proizvode i meso.

Uvodna fotografija: alphacoders.com