Harizma koja pokreće i ruši sve pred sobom. Snaga koja je prati u stopu. Glas, koji najpre pomiluje, a zatim pokrene oluju. Moćna žena, koja po sopstvenim rečima, živi kako ona hoće, jer je prestara da bi se pokoravala bilo kakvim šablonima. Kraljica roka, koja je postavila standarde u muzici, u glumi, u životu. Nakon neslućene torture koju je preživela, napustila je muža nasilnika sa svega 36 centi u džepu. Uraganski snažan i raskošan glas koji ju je krasio i bacio joj ceo svet pod noge, učinio ju je neprikosnovenom divom. Živa legenda, žena koja svojim dugim nogama gazi sedamdesete kao da su tridesete, jednostavno najbolja, Tina Tarner.

 

siromastvo_1

Foto: dympls.tumblr.com

Rođena je kao Ana Mej Bulok (Anna Mae Bullock), 26. Novembra 1939. Godine u gradiću po imenu Natbuš (Nutbush), u američkoj državi Tenesi (Tennessee). Još kao tek stasala devojčica donela je odluku da pobegne od siromašnog života koji je u to doba bio gotovo pravilo namenjeno tamnoputom stanovništvu na jugu Amerike.

ajk_i_tina

Pre nego što se kao izuzetno mlada udala za Ajka Tarnera (Ike Turner) u Meksiku (Mexico) daleke 1962. godine, već je imala sina iz jedne kratke i turbulentne veze.

sultan_od_bruneja

Foto: howafrica.com

 

Prva je pevačica ikada, koja je privatno pevala tadašnjem sultanu od Bruneja, najbogatijem čoveku na svetu, što je u to doba bila apsolutna senzacija.

zdrav_zivot_4

Foto: tinaturnerblog.com

Na pitanje da otkrije tajnu svoje dugovečnosti, uz smeh  konstatuje da jede dva puta dnevno, da mnogo spava i da je za dobro stanje tela zaslužno dobro stanje uma, pre svega.

 

punila_marakanu

Foto: Twitter

Smatra se Ginisovim rekorderom po broju prodatih karata za koncert, u kategoriji solo pevača. Apsolutno dominantna, niko od njenih kolega širom sveta ni izbliza ne može da priđe vlasnici ovog popularnog priznanja. Primera radi, 1988. godine, brazilsku Marakanu napunila je sa fascinantnih 184.000 posetioca.

 

sa_muzem

Foto: blick.ch

Pre više od dve decenije (1994. godine) preselila se sa suprugom na imanje u Švajcarskoj, gde živi mirnim i udobnim životom. Zvanično, 2013. godine se odrekla američkog pasoša, kako bi dobila švajcarska dokumenta.

 

dva_albuma_promasaj

Foto: Popdose.com

Da nije sve uvek išlo glatko i lepo, svedoči podatak da su, solo albumi koje je izbacila 1974. godine, a zatim i drugi, 1975. godine, prošli potpuno nezapaženo i da je pokazano minimalno interesovanje publike.

 

u_sekti

Foto: thisblksistaspage.wordpress.com

Tokom 70-ih godina prošlog veka, spas od loših trenutaka pronašla je u spiritualnom ubeđenju, kome se okrenula. To je jedna grana budizma, čiji je pun naziv „Nichiren Shoshu Buddhism“.

 

ja_tina

Pored toga što se proslavila kao slavni vokal, pa i glumica, izdala je sjajnu autobiografiju, pod nazivom „Ja, Tina“ (I, Tina), 1986. godine. 7 godina kasnije, 1993. godine, po uzoru na knjigu napravljen je i film, koji je poneo naziv po njenom ogromnom hitu „Šta ljubav ima sa tim“ (What’s Love Got to Do with It).

 

poslednje

Foto: pinterest.se

Kada je 2008. godine krenula na turneju pod nazivom „Tina“, povodom obeležavanja pola veka potpuno neverovatne karijere, nije znala da će to postati šou koji će dve godine za redom držati apsolutni rekord kao najprodavaniji koncert. Tom prilikom, po peti i poslednji put, zvanično je najavila povlačenje sa velike scene.

Naslovna fotografija: Fanpop