U prošlosti su nepravedno poistovećivane sa prostitutkama koje su služile visokoj kasti. Istina, njihova jedina obaveza jeste bila zabava i udovoljavanje muškarcu, ali ne na prizeman način na koji se odmah pomišljalo. Sama reč -gejša- je kombinacija ideograma „gej“ što znači veština, ili umeće i „ša“ – osoba. One su morale biti svestrane, informisane i multitalentovane da bi mogle tim poslom da se bave. Ako vas do sada nismo ubedili, ostanite sa nama i upoznajte se sa ženama koje su vekovima pogrešno shvatane u svetu drugačijem od onog na Dalekom istoku.

 

bili_muskarci_1

Foto: geniusbeauty.com

Malo je poznato da su prve gejše ustvari bili obrazovani muškarci, a da su ovom redu žene počele tek kasnije da prilaze i u početku su imale prefiks -onna- što je značilo žena umetnik.

 

18_vek_2

Foto: polarityrecords.com

Ovo zanimanje, tokom XVIII i XIX smarano je ekstravagantnom i kontraverznom vešzinom, kojom nije mogla da se bavi svaka žena. One nisu bile prostitutke kako se to verovalo na zapadu. Ukoliko bi nekome pružile seksualne usluge, bilo je to jer su one same pokazale želju za tim, a nikako zato što su bile primorane.

 

3

Foto: peregrinacultural.wordpress.com

Kao veliki poštovaoci tradicije, odmerenosti i lepoti, muškarci u Japanu toga doba imali su istančani ukus i znali su u kakvom ženskom društvu želeli da budu. Bilo im je važno da njihova sagovornica bude obrazovana, nadarena za umetnost i informisana o aktuelnim događajima, a istovremeno da bude odmerena i sofisticirana.

 

4

Foto: Pinterest

Gejše su od najranijeg perioda svog života, još kao devojčice počinjale da usvajaju kompleksno obrazovanje koje im je bilo neophodno. Drevna umetnost, književnost, ples muzika i manirizmi, bile su samo neke od oblasti u kojima se od njih očekivalo da budu neprikosnovene. Takođe, vežbale su da budu odmerene, graciozne, šarmantne duhovite, ali i lepe.

 

5

Foto: Pinterest

Predano su se učile veštinama kaligrafije, pevanja, slikanja, sviranja pojedinih tradicionalnih instrumenata, ceremonije čaja, plesa… Sve to je nekad trajalo godinama pre nego što bi žena bila spremna da postane prava gejša.

 

6

Foto: Saigoneer

Ono što većina ljudi, koja nije lično imala prilike da otputuje u Japan, ne zna, jeste da postoje devojke koje se oslovljavaju sa „Yu – u – jyo“a koje se mogu naći u četvrtima „za zabavu“, a koje su služile muškarcima kao seksualni objekti. One nikada nisu imale nikakve veze niti dodira sa pravim gejšama.

 

7

Foto: marlamallett.com

Neretko se dešavalo da muškarci koji su uživali u društvu gejša odluče da ožene neku od njih, upravo zbog tolike količine kvaliteta koje su posedovale.

 

8

Foto: Amino Apps

Danas, gejši ima neuporedivo manje nego u potonjim vekovima za nama, te se one pojavljuju isključivo u visoko elitnim i konzervativnim krugovima gde obavljaju svoje primarne dužnosti za koje su se detaljno pripremale, ili prosto samo pasivno i formalno prisustvuju potpisivanju važnih poslovnih ugovora ili sličnog.

9

Foto: Designontheskin’s Blog – WordPress.com

Današnje gejše zadržale su autentičan izgled, stil odevanja i način obrazovanja, jer je poznato da se u Japanu slabo, ili pak nikako ne odstupa od tradicije.

 

10

Foto: Shutterstock

Biti gejša, u starom Japanu, bila je stvar društvenog, a prestižnog statusa. One su činile da se njihove porodice ponose njima. Odevene u tradicionalni kimono, kose povezane u tradicionalnu punđu i lica belog kao porculanska lutka nesmetano su se kretale visokim društvom, gde obične žene nisu imale priliku čak ni da privire.

Naslovna fotografija: Wallpaper Stock