Konvencionalno, opšte prihvaćeno, pravilno, ispravno, očekivano, jednostavno, ranije ustanovljeno, propisano, prosto… A mi bismo dodali poslednji u nizu prieva – dosadno. Govoreći o umetnosti, ona ne mora nužno da se odnosi samo na slikanje, komponovanje ili vajanje. Umetnost primenjena, tako da oplemeni ustrojenu građevinsku nauku, kao proizvod može da stvori neverovatne građevine, kojima se divi ceo svvet. Takođe, može da izrodi i nešto drugačije, neobično, nesvakidašnje, po malo kontradiktorno ili kontraverzno, ali svakako osvežavajuće i vredno pažnje. Obilazeći svet u potrazi za građevinama koja su sve samo ne „kliše“, naišli smo na ovih 10 mostova koji svojom strukturom jesu sve samo ne ravne i stereotipne linije koje spajaju tačku A sa tačkom B. Naše pohvale konstruktorima, a pre svega idejnim tvorcima.

Foto: wordpress.mrreid.org

Foto: wordpress.mrreid.org

Ovaj interesantan mostić u Holandiji deluje kao zanimljivo rešenje, ali kako i sami konstruktori navode, ima samo jednu manu – nije otporan na poplavu…

Foto: worldatlas.com

Foto: worldatlas.com

Jedan od najdužih mostova na svetu, kineski Donghai, sve je samo ne običan i jednostavan most, a da bi se to ustanovilo, dovoljan je samo jedan pogled.

 

Foto: prikol.bigmir.net

Foto: prikol.bigmir.net

Ekološki nadvožnjak u jednom od nacionalnih parkova u Kanadi, svakako je nesvakidašnje, ali i korisno rešenje, koje ne ugrožava prirodum, a i potpuno je bezbedan za brojne divlje životinje koje ovde stanuju.

 

Foto: bigthink.com

Foto: bigthink.com

Nadvožnjak u vidu kružnog toka u Urugvaju je neočekivano, ali i sigurno rešenje tamošnjih mostograditelja, koji su želeli da razbiju monotoniju, ali i navedu vozače da uspore vožnju, kako bi uživali u pogledu. 

Foto: nocarnofun.com

Foto: nocarnofun.com

Na red je došao i jedan, ni po čemu običan most, koji visi nad stotinama metara dubokog kanjona u Kini. Da ovde ne prestaje njegova neobičnost, govori podatak i da mu je pod prekriven staklenim panelima. 

 

Foto: weareholidays.com

Foto: weareholidays.com

Most sa galerijom, jedinstveno je rešenje kako da posetioci uživaju u arima malezijske divljine.

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Bez ikakvog kontakta sa modernom tehnologijom, jedan od najstrašnijih mostova je upravo ovaj “sklepani”, koji se nalazi u Pakistanu. Naš topli savet je – ako ne morate, nemojte.

 

Foto: zmescience.com

Foto: zmescience.com

Oresund, most koji uranja u dubine, nestaje i postaje podvodni podvožnjak.

Foto: interestingengineering.com

Foto: interestingengineering.com

Holanđani su pronašli način da potuku sve zakone fizike i vodotoka, te ukrote jednu od najjačih prirodnih sila – vodu.

Foto: imgur.com

Foto: imgur.com

Da Istok obožava i slavi kult zmaja, to znamo, ali ono što nismo znali, a ni vi verovatno, je to da postoji zmajev most u Vijetnamu. Verovali, ili ne…