Pre nego što započnemo ovu današnju avanturu, pošteno bi bilo da vas upozorimo da sadržina nije za one sa slabim stomakom. Puzeći po kišnim šumama, zavlačeći se na najnedostupnija mesta, tragajući ispod kamenja i lišća, pronašli smo 10 pravih titana. Oni su najveći, pa su samim tim i dodatno strašniji. Ako ste gadljivi, možda ipak ne bi bilo loše da propustite ovaj tekst, jer on govori o 10 najvećih buba na svetu. Nama su zanimljivi, po neki čak i fascinantni, ali smo ih svakako ostavili tamo gde žive, daleko, daleko od nas. Ako imate stomak za ovo, pridružite nam se.

 

Foto: noticiasvigo.es

Foto: noticiasvigo.es

Japanski gigantski stršljen. Osim što su ogromni, takođe su i agresivni i uporni, pa su u stanju da progone nekoga i do 2 kilometra. Prosečno su godišnje krivi za oko 40 smrti u Japanu.

 

Foto: pinterest.co.uk

Foto: pinterest.co.uk

Japanski istraživač po imenu Munetoši Maraujama, putujući po divljinama Južne Amerike naišao je na džinovsku bubu koja je veća od dlana ruke odrasle osobe. Primerak na koji je on držao u ruci dugačak je 16 santimetara, a nauka kaže da ova endemska vrsta naseljava divljine Venecuele, Kolumbije, Perua i delimično Brazila.

 

Foto: geyserofawesome.com

Foto: geyserofawesome.com

Titan buba, zvanično je, ako ne prvi, onda drugi najveći insekt na svetu, koja takođe nastanjuje Južnu Ameriku. Dužine je 17 santimetara, mada se smatra da ima i većih primeraka. Ima vilicu dovoljno jaku da bez muke prelomi tanje grančice. Ujedno ovo je i jedan od najmisterioznijih insekata na svetu, jer nikada nisu pronađene njene larve. 

 

Foto: napitis.mix.lv

Foto: napitis.mix.lv

Na ovom našem čudnom svetu, postoji i insekt iz porodice Megaloptera, koji sa svojim rasponom krila od preko 20 santimetara predstavlja najvećeg vodenog insekta na svetu. Kada raširi krila u stanju je da prekrije lice odraslog čoveka. Insekti iz grupe Megaloptera su apsolutno neistražena vrsta jer se larve sakrivaju ispod vode, a jedino što se pouzdano zna jeste da ih ima oko 300 vrsta.

 

Foto: wired.com

Foto: wired.com

Jedan od najvećih ali svakako najteži insekt je džinovski cvrčak, koji, nećete verovati, teži čak 70 grama, što je prilično fascinantan podatak, ako uzmemo u obzir da njihova prosečna težina ne premašuje 30-35 grama.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Golijat je čudo iz sveta insekata koje može da naraste i do 11 santimetara u dužinu, a pripada porodici skarabeja. U punoj snazi, mogu da dostignu težinu i do 100 grama.

 

Foto: animalcrossing.wikia.com

Foto: animalcrossing.wikia.com

Buba slon, potpuno opravdava svoj naziv, s obzirom na dužinu tela od 13 santimetara, kao i rilicu koja ima na vrhu glave,a koja neodoljivo podseća na surlu. Uglavnom su crne boje i žive na prostoru Meksika i južnoameričkih kišnih šuma.

 

Foto: ifuun.com

Foto: ifuun.com

Džinovski balegar živi na jugozapadu Azije, pretežno u Indoneziji. Ono što je karakteristično za ovu vrstu jeste to da su ženke znatno veće od mužjaka.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Herkules buba je još jedan gigant među insektima, za koga se tvrdi da može da podigne i povuče teret čak 850 puta veći od sebe. Druga, pak, istraživanja kažu da može da ponese „samo“ 100 puta veći teret od sebe, što je takođe, složićete se, impozantno za jednog insekta

Foto: ibalkan.net

Foto: ibalkan.net

 

Za kraj smo sačuvali pravo čudo, koje je nauka imenovala kao „Phryganistria chinensis Zhao“. To je takozvana „grana“ insekt, koji možed a poraste do zastrašujućih 62,5 santimetra, što ga direktno kvalifikuje za najvećeg insekta na celom svetu. Od 2016. godine, ova buba se i zvanično proučava u jednom muzeju koji se bavi insektima u Kini, gde je i otkriven. Kada se izlegu, a uglavnom ženke polažu grupe od 6 jajašca, novorođene jedinke su dugačke oko 25 santimetara!

Naslovna fotografija: imgur.com