Ovaj dan smo izabrali da govorimo baš o njima. Stvorenja koja su dogamizala na red da se njima pozabavimo nikoga na ovom svetu ne ostavljaju ravnodušnim. Spontano, u ljudima izazivaju oećaj strahopoštovanja, ili gađenja. Koji god od ova dva osećaja da imate prema ovim bićima – dobro je, jer će vas svakako držati na jedinom pravom mestu, a to je što dalje od njih. Ako je za utehu, ove zlice se nadaleko čuju zahvaljujući svojoj zlokobnoj igrački koju nose na kraju repa, pa je moguće zaštiti se od njihovog napada. Bilo kako bilo, mi smo odlučili da proverimo da li su i zanimljive koliko su strašne.

 

Foto: wildsafebc.com

Foto: wildsafebc.com

Prosečan životni vek zvečarke je ste raspon od 10 do 25 godina, što zavisi od brojnih faktora, među kojima je i okruženje, kontakt sa ljudima, način ishrane. Ne spadaju u dugačke zmije, jer prosečna dužina njihovog tela iznosi manje od 1,5 metara.

 

Foto: theknow.denverpost.com

Foto: theknow.denverpost.com

Zvečka koja joj se nalazi na kraju repa sagrađena je od keratina, istog materijala kao i ljudski nokti!

 

Foto: chatnewstoday.ca

Foto: chatnewstoday.ca

I dok većina zmija šišti kako bi upozorilo i odbilo od sebe potencijalnu pretnju i predatore, zvečarkin adut je zapravo zvuk koji vibracijom tera rožnati završetak njenog repa da proizvodi zvuk, koji je dobro poznat čitavom životinjskom carstvu.

 

Foto: tgonaturecenter.org

Foto: tgonaturecenter.org

Naučnici su do skoro bili u zabludi po pitanju ovih zmija kada je u pitanju definisanje njihove starosti. Naime, poznato je da svaki put kada zmija presvuče kožu, dobije jedan novi god na svojoj zvečki. Ipak, zbog svoje krhkosti, dešava se da se godovi polome ili otpadnu, pa prema tome, ovo se pokazalo kao prilično nepouzdan način da se ustanovi starost zmije.

 

Foto: seeker.com

Foto: seeker.com

Spadaju u zmije otrovnice, čiji jak hemotoksični otrov napada i uništava krvna zrnca i krvne sudove. Ovaj otrov ima nedvosmisleno fatalan ishod ukoliko se odmah po ujedu ne primi protiv otrov.

 

Foto: foxnews.com

Foto: foxnews.com

Zbog mirnih tonova svoje kože, zvečarku je jako teško primetiti, jer se vrlo lako stapa sa okolinom. Uglavnom su u tonovima boje zemlje, sivkastim i zelenkastim, bez jarkih boja.

 

Foto: shsthepapercut.com

Foto: shsthepapercut.com

Optimalna temperatura koja odgovara ovim gmizavcima je između 27 i 32 stepena Celzijusovih. Zanimljivo je da na hladnoći mogu da opstanu i na temperaturi smrzavanja, dok ne mogu da izdrže temperaturu iznad 38 stepena Celzijusovih.

 

Foto: tes.com

Foto: tes.com

Tokom zime se povlače u hibernaciju, a interesantno je navesti da ovaj period godine provode u zajedničkim podzemnim skloništima u kojima je moguće naći i po nekoliko desetina jedinki kako sklupčane spavaju jedna uz drugu.

 

Foto: lehighvalleylive.com

Foto: lehighvalleylive.com

Ženke na svet donose između 8 i 10 jedinki, a posebno je zanimljivo istaći da mladunci zvečarke, po rođenju u sebi nose otrov koji je nekoliko puta jači nego kod odraslih jdinki, jer je to praktično jedino sredstvo odbrane od predatora dok su nerazvijene.

 

Foto: mendovoice.com

Foto: mendovoice.com

Imaju upadljivo izraženo čulo mirisa, čiji su receptori smešteni istovremeno i oko nozdrva, ali i na račvastom jeziku, zahvaljujući kome nepogrešivo mogu da nanjuše svoj plen.

Naslovna fotografija: San Diego Zoo Animals