Da li moderna tehnologija utiče loše na razvoj deteta? Mišljenja su podeljena, ali sve više je činjenica koje ukazuju na to da se korišćenje modernih uređaja komunikacije, kod dece može negativno odraziti na njihov mentalni i fizički razvoj. Od mnogobrojnih, izdvojili smo krucijalnih 10.

10) Loš uticaj na razvoj mozga

Od rođenja do druge godine života dečiji mozak utrostruči svoju težinu. Ovaj ubrzani razvoj traje do dvadesetprve godine života. Na rani razvoj mozga utiču stimulansi iz okruženja ili pak njihov nedostatak. Izloženost mozga u razvoju modernim tehnologijama kao što su internet, mobilni telefoni, TV i dr. negativno deluju izazivajući manjak pažnje kod dece, usporava kongitivni razvoj, slabi moć učenja, povećava impulsivnost i smanjuje sposobnost kontrole besa.

9) Zakasneli razvoj

Upotreba tehnologije ograničava kretanje što dovodi do usporenog razvoja. Jedno od troje dece kreće u školu a da nije mentalno dovoljno razvijeno. Ovo se najviše manifestuje kroz negativan efekat na pismenost i uspeh u školi. Kretanje poboljšava pažnju i sposobnost učenja kod deteta.

8) Epidemija gojaznosti

Deca kojima je dozvoljenje korišćenje uređaja u njihovim sobama imaju 30% više šanse da budu gojazna. Kod 30% dece koja su gojazna će se razviti dijabetes ili će biti u opasnosti od ranog moždanog udara ili srčanog napada. Po istraživanjima, deca XXI veka će biti prva generacija koja neće nadživeti svoje roditelje.

7) Gubitak sna 

60% roditelja ne nadzire korišćenje tehničkih uređaja od strane svoje dece. 75% dece uzrasta od 9 do 10 godina kojima je dozvoljeno korišćenje moderne tehnologije u njihovim spavaćim sobama je neispavano do te mere da to direktno utiče na njihove ocene.

6) Mentalne bolesti

Preterano korišćenje moderne tehnologije predstavlja jedan od uzroka pojave dečije depresije, anksioznosti, poremećaja vezanosti, deficita pažnje, autizma, bipolarnog poremećaja, psihoza i problematičnog ponašanja.

5) Agresija

Nasilni sadržaji izazivaju agresivnost kod dece. Mališani su više nego ikada izloženi lošem uticaju medija koji prikazuju scene fizičkog i seksualnog nasilja. Mnogi filmovi i emisije prikazuju scene eksplicitnog seksa, ubistava, silovanja, mučenja, sakaćenja i drugog što svakako negativno utiče na razvoj dece.

4) Digitalna demencija

Mediji koji emituju sadržaj sa brzim smenama slika i tonova izazivaju deficit pažnje kao i smanjenje koncentracije i pamćenja. Deca koja ne mogu da obrate pažnju i skoncentrišu se ne mogu da uče.

3) Zavisnost

Kako roditelji sve više pridaju pažnju i oslanjaju se na modernu tehnologiju, tako se sve manje vezuju za decu. U nedostatku roditeljske privrženosti,deca se takođe vezuju za modernu tehnologiju i vremenom postaju zavisna. Jedno od jedanaestoro dece uzrasta od 8 do 18 godina je zavisnik od tehnologije. Ova vrsta zavisnosti i to dečije se javila prvi put u istoriji čovečanstva.

2) Štetno zračenje

U maju 2011. godine Svetska Zdravstvena Organizacija (SZO) je klasifikovala mobilne telefone i druge bežične uređaje u kategoriju 2B što znači da postoji mogućnost da su kancerogeni zbog emisije zračenja. Deca su osetljivija od odraslih jer su njihovi mozgovi i imuni sistem su još uvek u razvoju što implicira da rizik nije isti za mlađu odraslu osobu i dete.

1) Neodrživost sistema

Odgoj i obrazovanje dece koji uklučuju prisustvo moderne tehnologije više nisu održivi. Deca su naša budućnost, a od nas zavisi kakva će nam budućnost biti. SZO apeluje na smanjenje upotrebe moderne tehnologije u vaspitavanju dece kao važan faktor u njihovom odrastanju.

Fotografija preuzeta sa www.safeonlinechild.com