Jeste li od onih koji smatraju da savremena medicina nije dobra? Ili ste od onih koji se gnušaju alternative? Predstavljamo vam 10 tački spoticanja izmedju ove dve struje.

 

Foto: ngss.nsta.org

Foto: ngss.nsta.org

Laž 1: GMO hrana može da iskoreni glad u svetu.

Oštećenja i oboljenja koje trpi ljudski organizam prilikom konzumacije genetski modifikovane hrane više ne mogu da se sakriju.

 

Foto: theheartysoul.com

Foto: theheartysoul.com

Laž 2: Elektromagnetna i „wi – fi“ zračenja nisu štetna po zdravlje.

Jedno od direktnih posledica ovakvih zračenja jeste i podizanje temperature čitave glave za nekoliko stepeni, što je može u nekim slučajevima biti opasno. Ipak, uvećini slučajeva je bezopasno.

 

Foto: listerine.se

Foto: listerine.se

Laž 3: Fluor sprečava propadanje zuba.

Dokazi koji upućuju na štetnost fluora navode sve više zemalja širom sveta da uvode zabrane njegove upotrebe u proizvodima koje koristi čovek. Ne znamo da li je to istina, te vam ne savetujemo da ne prete zube.

 

Foto: collective-evolution.com

Foto: collective-evolution.com

Laž 4: Sunčevo zračenje je štetno i samo kreme za sunčanje mogu da nas zaštite.

Osim što blokiraju priliv vitamina D koje nam sunčeva svetlost obezbeđuje, ove kreme su pune štetnih sastojaka, koji između ostalog izazivaju rak kože, o koga, kako propaganda tvrdi, one zapravo štite. No, kada namažemo dobru kremu za sunce, zaista izgorimo manje nego da smo na suncu bili bez nje…

 

Foto: theactivetimes.com

Foto: theactivetimes.com

Laž 5: Konvencionalna medicina i zdravstveni sistem jedino pomažu u lečenju bolesti.

Sve je više dokaza koji osporavaju ovu tvrdnju, te razloga da se bolestan čovek okrene alternativnoj medicini. No, ipak, krajnost koja podrazumeva potpuno okretanje leđa savremenoj medicini, ipak nije nešto što bismo vam savetovali.

 

Foto: plantcaretoday.com

Foto: plantcaretoday.com

Laž 6: Postoji prihvatljiv nivo hemikalija koji organizam može da apsorbuje bezopasno.

Nitrati, arome, veštačke boje za hranu, zaslađivači, gustini, konzervansi i emulgatori jesu otrovi, i štete organizmu, ako ih unosimo u većim količinama.  No, nekome nikad nisu naškodili, ali drugima jesu, i to mnogo.

 

Foto: publichealthwatch.wordpress.com

Foto: publichealthwatch.wordpress.com

Laž 7: Ni jedna bolest se ne može izlečiti bez upotrebe lekova.

To nije tačno, jer mnogi prirodni proizvodi u kombinaciji jedan sa drugim daju brze i odlične rezultate u lečenju pojedinih oboljenja. Ipak, za mnoga oboljenja savremena medicina jeste dala lekove, a alternativna još uvek nije.

 

Foto: grunge.com

Foto: grunge.com

Laž 8: Ljudi su danas zdraviji nego što su bili pre.

Hm, a niko ne kaže da se samo nivo kancerogenih, plućnih i oboljenja kardio vaskularnog sistema povećao nekoliko desetina puta u odnosu na vreme koje je ostalo za nama. S druge strane, iskorenjenae su bolesti koje su nekada dovodila do smrtnosti velikog broja ljudi.

 

Foto: dallasobserver.com

Foto: dallasobserver.com

Laž 9: Medicinski pregledi mogu sprečiti život.

Ovo je samo delimično tačno, jer, tvrde neki naučnici, i najmodernije sprave, kao što je recimo mamograf, detektuju mlečne žlezde kao kancerogene ćelije, a prave kancerogene ćelije čak i ne registruje. Ipak, postoje brojne žene koje su sprečile napredovanje bolesti, jer su je otkrile na vreme – na mamografu.

 

Foto: nanotechmag.com

Foto: nanotechmag.com

Laž 10: Najbolje lečenje tumora je zračenje i hemoterapija.

Utvrđeno je da je hemoterapija često neuspešna u borbi sa kancerogenim ćelijama. No, neki put je upravo ona od presudne pomoći.

Naslovna fotografija: Curious Meerkat