Iako geološki leži na južnoameričkom kontinentalnom grebenu, ova dva prelepa ostrva koja su van domašaja uragana, uglavnom se smatraju delom Severne Amerike. Trinidad možemo označiti kao primarno ostrvo, jer je na njemu skoncentrisana većina stanovništva, a i po površini je veće (4.768 kilometara kvadratnih)u odnosu na Tobago, koji se prostire tek na 300 kvadratnih kilometara. Ako ste se pitali kako izgleda život na ovim udaljenim i lepim ostrvima, pronašli smo odgovor za vas.

 

dan_nezavisnosti

Foto: FotoImg

Trinidad i Tobago počinju da se smatraju nezavisnom državom od 01. avgusta 1962. godine, a status republike dobija 1976. godine. Po malo neočekivano, ali okosnica privrede ovde je industrija i to naftna i petrohemijska.

 

tavaco

Foto: ladepeche.fr

Tobago je dobio ime po svojoj sličnosti sa lulom za pušenje duvana, koja se lokalno naziva „tavaco“.

 

moruga

Foto: newscenter.nmsu.edu

Od 2012. godine, ovo je i zvanično postojbina najljućih ljutih papričica na svetu. Ova vrsta se zove „moruga Scorpion“ i osvojila je čak 1,2 miliona Skovilovih (Scoville) jedinica.

 

kalipso

Foto: toopoorforpassports.blogspot

Orkestar sa metalnim bubnjevima koji proizvodi vesele tonove kalipso muzike, potiče upravo sa ovih ostrva. Ne može se baš sa sigurnošću utvrditi kako je nastala reč -calipso-, ali se smatra da potiče od zapadnoafričke reči kajco, koja se koristi kada je nešto za pohvalu.

 

gdp

Foto: gerardbest.wordpress.com

U ovom delu sveta, Trinidad i Tobago je na trećem mestu po ukupnom bruto proizvodu po glavi stanovnika (GDP per capita), odmah nakon Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

 

karneval

Foto: gardner-mathews.com

Trinidad je dom najvećeg karipskog festivala. Ovo je pravi šou koji se odvija na ulicama, koji prati glasna muzika i kostimi koji koštaju i po hiljadu američkih dolara, ili su pažljivo rukom sašiveni. Ponekad se dogodi da meštani provedu celu godinu u pripremama od karnevala do karnevala. Imaju jedan jako praktičan običaj, a to je, ako vam priđe neko sa kim ne želite da igrate, prosto ga dodirnete po ruci i on odlazi u potrgu za novim partnerom.

kisne_sume

Foto: Pinterest

Tobago može da se pohvali da na svojoj teritoriji ima najstariju zaštićenu kišnu šumu u zapadnoj hemisferi. Pod zaštitom je od 17. aprila 177. godine, a pruža se na više od 4.000 hektara. Ovo je izuzetno popularno uređeno šetalište, predviđeno za duga pešačenja. Takođe, u ovim šumama postoji skoro 270 različitih vrsta ptica.

 

pitch_jezero

Foto: bicycling.com

Jezero „Pitch“ (španski: Lago de la Brea), nalazi se u blizini grada La Brea i specifično je po tome što se smatra najvećim rezervoarom prirodnog asvalta na svetu. Najdublja tačka jezera smeštena je na 75 metara. Ovaj asfalt smatra se lekovitim, pa čak tvrde da leči gotovo svaku bolest.

 

robinzon

Foto: bibavoska.blogspot.com

Popularno se veruje da je upravo Tobago ostrvo na kome je boravio legendarni Robinzon Kruso. Takođe, meštani vole da kažu da je njihovo ostrvo poslužilo kao inspiracija Robertu Luisu Stivensonu (Robert Louis Stevenson), kada je pisao popularno „Ostrvo sa blagom“.

 

mapa_poslednje

Foto: lahistoriaconmapas.com

Uglavnom, kada se govori o ovoj ostrvskoj zemlji, misli se na celinu. Ipak, ova dva ostrva su prilično različita. Dok Tobago više liči na neki prirodni rezervat sa plažama sa belim peskom, predivnom prirodom i ekspanzivnim golf terenima, Trinidad je poslovno turistički centar , što ga čini mnogo više urbanijom sredinom.

Naslovna fotografija: FotoImg