To je jedno od onih mesta na svetu, za koje iako ste čuli, niste osetili neodoljivu potrebu da ga i posetite. Ovaj arhipelag nije poput pitomih Maldiva ili gostoprimljivog Balija. Dve uočljive vulkanske kupe podsećaju na burno poreklo ovog ostrva, koje je po mnogo čemu zanimljivo. Ako niste do sada otišli nigde na odmor, mi vas pozivamo da nam se pridružite na putovanju kroz toplo Karipsko more, sve do ostrva koje budi pažnju, ali je i zaslužuje.

 

Foto: elasmodiver.com

Foto: elasmodiver.com

Kao teritorijalni deo Meksika, ostrvo Gvadalupe posebno je poznato po tome što je u vodama koji ga okružuju, izrazito vioka populacija velikih belih ajkula, pa je ovo malo vulkansko ostrvo ujedno i idealno mesto ako se ohrabrite da ronite sa najvećim morskim predatorima.

 

Foto: retireinthecaribbean.com

Foto: retireinthecaribbean.com

Poslednji popis stanovništva rađen je 2010. godine, i tada je zabeležena populacija od svega 213 ostrvljana, koja se po kasnijim podacima, nije bitno menjala.

 

Foto: noticieros.televisa.com

Foto: noticieros.televisa.com

Ovo malo ostrvo vulkanskog porekla, smešteno je u Pacifiku, 240 kilometara od zapadne obale Meksika.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Na prvi pogled, Gvadalupe ima izuzetno grub pejzaž, u kome dominiraju dve vulkanske kupe i grube strmine ovih štitastih vulkana, koji se pružaju pravcem sever – jug. Dužina ostrva iznosi oko 35, a širina u proseku 9,5 kilometara.

 

Foto: sharkdivermag.com

Foto: sharkdivermag.com

Tokom XVIII i XIX veka, ovo ostrvo bilo je meta američkih, ali i ruskih trgovaca krznom, koji su lovili nemilice vrstu foke koja je naseljavala ove vode, a zbog čega je čitava vrsta dovedena do granice istrebljenja.

 

Foto: bigfishexpeditions.com

Foto: bigfishexpeditions.com

Velika populacija perjara, vrste vodenih sisara kojima su sva četiri ekstremiteta evoluirala u peraja, smatra se glavnim razlogom još veće populacije velikih belih ajkula, koje ovde imaju praktično nepresušan izvor hrane.

 

Foto: recommend.com

Foto: recommend.com

Geološku osnovu ostrva čine dva neaktivna vulkana, „El Pikačo“ 975 metara visine i „Monte Avgusta“, 1298 metara, što je ujedno i najviša tačka ostrva.

 

Foto: science.sciencemag.org

Foto: science.sciencemag.org

Ono što je zanimljivo jeste da je dosta vrsta, biljnih, a kao posledica i životinjskih nestalo sa ovog ostrva usled naglog porasta populacije koza, koje su praktično obrstile čitavo ostrvo.

 

Foto: texashighways.com

Foto: texashighways.com

Vest Kemp (West Camp), bila je mala zajednica ribolovaca, koji su u ovim vodama u izobilju lovili jastog i jednu posebnu vrstu morskih puževa – abalone. Pre nego što je naputena, ova zajednica je bila smeđtena na zapadnoj obali ostrva u zalivu, koji je činio zaklon od jakih vetrova i talasa, kojima je Gvadalupe izloženo tokom zimskog perioda.

 

Foto: horizoncharters.com

Foto: horizoncharters.com

Ovo je ostrvo brojnih endemskih vrsta, koje, kako im samo ime kaže, mogu da se nađu samo u ovom delu sveta, a izolovanost ostrva u velikoj meri je i doprinela očuvanju ovih vrsta.

Naslovna fotografija: Jaime Rojo