Jedinstveni i nepredvidivi krajolik morskog dna, ljudski faktor, visoki talasi, uragani, geomagnetne sile, uragani, Golfska struja, ili pak neka neobjašnjiva bića, pa čak i onostrani faktor. Sve pomenuto je u igri kada pokušavaju da se objasne čudne, učestale a vrlo često i neobjašnjive pojave nastale u ovom samo na izgled idiličnom delu sveta. Bez obzira šta se tamo zapravo dešava, Bermudski trougao jeste i biće jedan od najvećih prirodnih fenomena ikada viđenih na našoj planeti. Da li smo se mi makar malo približili najtačnijem objašnjenju ove pojave, proverite u tekstu koji sledi.

 

Foto: tronc.com

Foto: tronc.com

Može se reći da je sve počelo 05. decembra 1945. godine, od čuvenog leta “19”, kada su svih 5 aviona koji su uvežbavali letenje nestali pod nerazjašnjenim okolnostima, a da ni jedan nije tražio pomoć, niti prijavio bilo kakav kvar ii loše vreme. Takođe, ostaci ni jednog aviona nikada nisu pronađeni, a ono što dodaje “ulje na vatru”, jeste i činjenica da je avion koji je pošao da ih traži, takođe nestao pod nerazjašnjenim okolnostima.

 

Foto: islamicvoice.com

Foto: islamicvoice.com

Bermudski trougao ne možemo svrstati u kategoriju definisanog, jer to nigde nije zvanično zavedena teritorija, ali na osnovu misterioznih događaja, granice su mapirane između Majamija (Miami), odnosno Floride (Florida), bermudskog arhipelaga i Puerto Rika (Puerto Rico), odnosno mesta po imenu San Huan (San Juan). 

 

Foto:picemaps.com

Foto: picemaps.com

Mit ili zabluda, bilo kako bilo, ako se nađete u ovom delu sveta, nemojte se preterano oslanjati na kompas, jer je ovo jedno od retkih mesta na Zemlji gde zbog magnetnih sila, neće tačno pokazivati pravac. Eto, slučajnost, ili…

 

Foto: trangcongnghe.com

Foto: trangcongnghe.com

Da Bermudski trougao nije jedini misteriozni trougao na svetu, svedoči i čuveno Đavolje more, odnosno Zmajev trougao, koji je formiran, gle čuda, tačno nasuprot Bermudskog. Ovde su takođe zabeleženi slučajevi misterioznih nestanaka brodova i aviona, kao i pomoraca, koji u ovim vodama stradaju već vekovima, a bez preciznog naučnog objašnjenja.

 

Foto: bernews.com

Foto: bernews.com

Važno je napomenuti da su Bermudska ostrva nastala na prostoru ugašenog vulkana, čija se kupa vremenom od erozije zaravnila, i koju je nakon ledenog doba voda prekrila. Kao rezultat ovih prirodnih procesa, arhipelag okružuju bedemi nataloženog krečnjaka koji su izuzetno opasni, jer ih je nemoguće primetiti sa plovila koje lako može da se nasuče na njih. Ako uzmemo u obzir i česte oluje, dobijamo idealno a realno objašnjenje za potonuće mnogih brodova koji su plovili ovim vodama.

 

Foto: interestingengineering.com

Foto: interestingengineering.com

Ono što dodatno čini da priča dobije misterioznu notu, jeste to što većina olupina brodova i aviona koji svoja putovanja završe u Bermudskom trouglu, nikada nije pronađena, a i kada ronioci otkriju neku olupinu, ispostavi se da je to brod ili avion za koji se čak i nije znalo da je i on nestao. Dakle, misterija, od glave do pete.

 

Foto: labyrinthina.com

Foto: labyrinthina.com

Takođe, kada govorimo o Bermudskom trouglu, nemoguće je da ne spomenemo i pojam koji se naziva “elektronska magla”, a za koju se veruje da je svojevrsni vremenski tunel, verovali ili ne. Pilot Brus Gernon (Bruce Gernon) tvrdi da je prilikom jednog leta uleteo u oblak ove magle, ted a je izgubio čak 28 minuta vremena, dok je leteo kroz vremenski tunel. Istina, avion je zaista nestao sa radara i pojavio se na drugoj strain od one kojom je leteo, kod Majamija.

 

Foto: quora.com

Foto: quora.com

Prva osoba koja je shvatila da u ovom region nešto nije kako treba bio je niko drugi do Kristofer Kolumbo (Cristopher Columbo), koji je u svom putničkom dnevniku zabeležio da mu je kompas odjednom stao i da je na nebu primetio neku čudnu užarenu kuglu.  

 

Foto: tenfourmagazine.com

Foto: tenfourmagazine.com

Ovde se nalazi i jedino more koje ne zapljuskuje ni jednu obalu, a to je Sargaško more, okruženo vodom okeana sa sve četiri strane. Ova akvatorija jasno je ograničena jakim morskim strujama, pogotovo Golfskom i Kanarskom, a takođe je karakteristična i po tome da se smatra zonom morske tišine, čiji su viši slojevi većeg saliniteta, a iznad koga vlada visoki vazdušni pritisak, anticiklon.

 

Foto: royalgazette.com

Foto: royalgazette.com

Za kraj, naravno, pikanterija. Kao da sve ovo nije dovoljno bizarno i misteriozno, američka vlada je baš u Bermudskom trouglu instalirala centar za testiranje podmornica, sonara i ostale podvodne borbene opreme. Lovci na teorije zavere tvrde da ta baza ima veze sa ispitivanjem vancemaljskog prisustva na Zemlji i to baš u Bermudskom trouglu.

Naslovna fotografija: Reddit