Kraljevina Norveška, poznata još i kao „zemlja hiljadu fjordova“, koji spadaju u zaista fantastična mesta na planeti, a još i kao „zemlju polarnog sunca“. Ovo je zemlja sa najnepristupačnijom obalom, a u svom sastavu ima oko 50.000 ostrva. Ovo je postojbina paganskih bogova Odina i Tora, i letnjeg sunca koje ne zalazi čak ni u ponoć. Skoro svu struju koju ova severna ledena kraljica potroši, stvorena je u hidroelektranama.

 

pingvin_vitez

Foto: Mental Floss

Pingvin, koji se zove Sir Olav Nils, je prvi pingvin na svetu koji je poneo titulu viteza. Ovakvu ukazanu čast zaslužio je jer domovini služi kao službena maskota Norveške kraljevske straže.

 

zatvorska_celija_u_norveskoj

Foto: incolors.club

Sve zatvorske ćelije, u zatvorima na teritoriji Norveške, imaju mogućnost internet konekcije.

 

biblioteka

Foto: ScienceNordic

Kada neki pisac objavi knjigu, Vlada Norveške odmah otkupi 1.000 primeraka i distribuira ih u sve važnije biblioteke. Inače pokojni kralj Olav V, koristio je javni prevoz umesto automobila, i uvek je uredno plaćao kartu.

 

besplatno_studiranje

Foto: ScienceNordic

Norveški državni univerzitet može da upiše bilo koji student kako državljanin Norveške, tako i bilo koje zemlje na svetu i da studira potpuno besplatno.

 

norveski_kralj

Foto: www.pinterest.com

Monarh ove zemlje preferira tituli „Norveški kralj“, pre nego „kralj Norveške“, jer po ondašnjem tumačenju on pripada državi pre nego država njemu.

 

kraljica

Kralj Harald, bio je spreman da se zarekne da se nikada neće oženiti, osim ako ne oženi devojku u koju se mnogo zaljubio, a koja je bila ćerka jednog trgovca tkaninama. Ta devojka postala je kraljica Norveške.

Ovo će biti prva država u svetu, koja će, po planu, 2017. godine da u potpunosti isključi FM radio frekvencije i pređe na digitalni signal.

teritorija_norveske

U sklop norveške teritorije ulazi i jedno nenaseljeno zaleeno ostrvo, koje je smešteno na pola puta između Afrike i Antarktika.

 

bez_klimatskih_promena

Foto: DeMilked

Norveška je ocenjena kao zemlja, koju će u narednom periodu najmanje pogoditi klimatske promene. Za razliku od afričkog Čada, koji se smatra najugroženijom zemljom.

 

lov_na_kitove

Foto: Life Among the Brightest Stars – WordPress.com

Norvežani spadaju u grupu retkih naroda, kojima je odlazak u lov na kitove sasvim normalna aktivnost.

Naslovna fotografija: Dezeen