Januar. Idealan mesec za sumiranje svega učinjenog i neučinjenog tokom prethodne godine, tople napitke i konačno, odlazak negde van grada u neku snežnu idilu. E, a dok u toj idili budete odmarali od buke i vreve, mi smo se postarali da i tamo dobijete svoju dozu zanimljivosti, jer, kao što konstatovasmo pre, dobru tradiciju ne valja prekidati, čak šta više, sa njom ćemo nastaviti i u Novoj godini. Umotajte se u mekano ćebe, naspite čaj i uronite u naš svet interesantnih činjenica i podataka, koji vas svakako, kao što ste i navikli, neće ostaviti ravnodušnim.

 

Foto: plus.google.com

Foto: plus.google.com

Zbog korišćenja petardi prilikom proslave novogodišnjih i božićnih praznika, svake godine širom sveta od posledica straha, od srčanog udara umre oko 5000 ljubimaca širom sveta. Nemojte kupovati i koristiti petarde.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Engleska kraljica Elizabeta II (Queen Elisabeth II) je krvni potomak vlaškog kneza i vojvode Vlada Cepeša III, koji je u svetu poznat kao ozloglašeni grof Drakula.

 

Foto: naturallivingideas.com

Foto: naturallivingideas.com

Ako iz bilo kog razloga odlučite da pazarite kamilu, dobro je da znate da ona dnevno može da vam da čak 13 litara mleka, te da se ono neće pokvariti čak ni ako stoji 7 dana na temperaturi od 30stepena Celzijusovih. Praktično, nema šta.

 

Foto: open.edu

Foto: open.edu

Ukoliko odlučite da napišete knjigu, možda bi najprofitabilnije bilo da to učinite u Norveškoj, jer kada objavite knjigu, vlada Kraljevine Norveške otkupljuje 1000 primeraka i šalje ih u biblioteke širom države.

 

Foto: ua.all.biz

Foto: ua.all.biz

Da li ste ikada razmišljali o fizičkim proporcijama internet mreže? Mi jesmo, pa smo u potrazi za odgovorom našli podatak da je čitav virtuelni svet koji je povezao celu planetu težak kao jedna prosečna jagoda!

 

Foto: scoopwhoop.com

Foto: scoopwhoop.com

Oduševljavaju vas svetski poznati kuvari sa armijama pratilaca koji spremaju neverovatna jela? E pa, upoznajte baka Mastanamu iz Indije, koja ima 106 godina i „Jutjub“ (Youtube) kanal gde možete naći neke od najinteresantnijih kulinarskih recepqata, koji redovno prati preko 600.000 pratilaca.

 

Foto: catersnews.com

Foto: catersnews.com

Polarna svetlost, koja se smatra jednom od najlepših prirodnih pojava na svetu, u martu 2016. godine, na nebu iznad Islanda, formirala se u vidu besmrtne ptice feniks, te podigla ovaj prirodni fenomen na jedan viši nivo.

 

Foto: basepaws.com

Foto: basepaws.com

Pojava, češće uočena kod životinja nego kod ljudi, prilikom koje je dužica oka obojena u dve boje, naziva se sekularna heterokromija, a javlja se kao rezultat viška ili manjka melanina.

 

Foto: australiangeographic.com.au

Foto: australiangeographic.com.au

Ako odlučite da posetite udaljenu i nesvakidašnju Australiju, toplo bismo vam preporučili da izbegavate zloslutno ostrvo Frejzer (Fraser), oko koga plivaju velike bele ajkule i otrovne meduze, a na kome žive morski krokodili, divlji pas dingo i čak 18 različitih vrsta zmija otrovnica, a da ne pominjemo jake struje koje vladaju ovim vodama.

 

Foto: yesofcorsa.com

Foto: yesofcorsa.com

Posećujete kockarnice? Da? Ne? Bilo kako bilo, da li ste znali da je zbir svih brojeva na ruletu ni manje ni više nego… 666!!!

Naslovna fotografija: eBaum’s World