Sama reč -mandala-, slobodno prevedena iz Sanskrita, znači krug, a ovaj termin se odnosi na slikoviti prikaz univerzuma, kako je objašnjavaju pripadnici budističke vere. Iako mandala svoje originalno poreklo vodi iz Indije, ovaj šematski prikaz  ima veliki značaj među monasima na Tibetu. Sve mandale, a ima ih više vrsta, počivaju na precizno definisanom simboličkom formatu. U produžetku možete saznati kako se iscrtavaju mandale, šta one tačno znače i u čemu leži njihov značaj i važnost.

 

mandala-madness-completed-2

Sveti geometrijski oblik, kako je još i zovu, smatra se i poljem u kome vlada velika energija i u okviru koga boravi božanstvo, naravno, tek potom što se iscrta u celosti. Primarno su prepoznatljive po svom kružnom obliku, koji se koncentrično i repetitivno iscrtava u različitim dimenzijama, a zatim popunjava srodnim oblicima.

 

mandala_46_rainbow_by_mandala_jim-d590ki2

Foto: pre14.deviantart.net

Postoje objašnjenja koja tvrde da je mandala kosmički dijagram, koji prikazuje kako je zapravo kompleksno, a opet jednostavno uređen čitav kosmos. Ona se pojavljuje kao osnova nebeskih tela, kao što su Sunce, Zemlja, Mesec i ostale planete, a mogu pomoći i pri uređenju koncepta prijateljstva, porodice i uopšte zajednice, tvrde tibetanski monasi.

 

body_mandala_fs

Foto: johannesstoetterart.com

Psihoterapeut Džoan Kelog (Joan Kellogg), dobar deo svoje karijere provela je istražujući mandale, koje je u svojim studijama nazivala „Veliki krug“. Polazna tačka njenog istraživanja jeste stav da se oblici i šeme, koji čine mandalu, ustvari odnose na emocionalno fizičko i duhovno stanje onoga koji je iscrtava. Oformila je i klasifikaciju mandala koje karakterišu određene osobine, odnose i podsvesni deo koji svaka osoba nosi.

aura

Foto: theearthtribe.com

 

Hrišćanski pandami budističkim mandalama su, između ostalih, keltski krts, brojanice, oreol i aura.  

carl-jung-mandala

Foto: fractalenlightenment.com

Poznati švajcarski psihijatar, osnivač analitike, Karl Gustav Jung (Carl Gustav Jung), zaslužan je za uvođenje samog istočnjačkog koncepta mandale u zapadni sistem. Gajio je uverenje da ovaj oblik predstavlja sveukupnu ličnost svake jedinke, čuveno -jastvo-. Studirajući, istraživao je psihološko dejstvo mandale na čoveka. Prilikom istraživanja koje je sprovodio, primetio je da su ispitanici, često i spontano iscrtavali krugove.

 

meditiranje

Foto: jakeshealthsolutions.com

U nekim spiritualnim ogledima, mandale mogu da se koriste kao sredstvo fokusiranja iskušenika, kao duhovni vodič, a dobro služe i kao pomoć pri procesu meditacije.

 

razlicite_mandale

Foto: thelifeisamazing.com

Uglavnom, postoji 20 različitih vrsta mandala, koje se, prema hinduističkom i budističkom verovanju koriste pri određivanju unutrašnjeg stanja osobe. Jedna od dvadeset, bira se intuitivno. Ona koja nas privuče u roku od trideset sekundi, smatra se našom mandalom koja nas opisuje i na neki način definiše.

 

lavirint_u_katedrali

Foto: Joe Lasqo

Stotinama godina unazad, kulture Dalekog Istoka, koriste specifične mandale, koje služe svrsi vizuelne meditacije. U prilog ovoj tvrdnji, valja pomenuti tibetansku „Kalačakru“, odnosno „Kotač vremena“, kao i lavirint oslikan na podu katedrale „Chartres“ u Engleskoj (England).

eksterno_interno

Foto: iysvesnage.com

Definiše se kao –eksterni- i -interni- pojam. Eksterni, u smislu opipljivog, šematskog prikaza univerzuma, a interno, kao vodič za nekoliko duhovnih i psihofizičkih procesa i rituala, među kojima je i meditacija.

pescane_mandale

Foto: inquisitr.com

Tvrdi se da su mandale iscrtane pomoću peska izvori pozitivne energije, kako za okruženje gde se nalazi, tako i za svakoga ko u nju poglda, a posebno za onoga ko ju je izradio. Pesak se vrlo pažljivo ispušta u tankom mlazu kroz posebnu vrstu levka. Monasi koji ih izrašuju nekada utroše po cele dane, a nekada čak i nedelje dok ne oforme svoju mandalu.

Naslovna fotografija: worldwide.chat