Istorija plavog dragog kamene seže do starih Etruraca i 7. veka pre nove ere. Ime je dobio još u drevnoj Grčkoj i originalno je zvučalo -Sappheiros-. Safir je, inače varijetet minerala korunda (Aluminijum oksid). Grci i Rimljani su se snabdevali safirima iz rudnih nalazišta koja su lokalizovana u Indiji i Šri Lanki. Danas, oni su stvar prestiža i krase mnoge carske krune kao i komade nakita za koji se plaćaju milioni dolara, kako bi krasili vratove, ruke i uši bogatih i voljenih dama.

 

Aristide_Verneuil

Francuski hemičar po imenu August Vernuil (Auguste Verneuil), uspeo je davne 1911. godine, uspeo je da hemijskim procesom pronađe način veštačkog stvaranja safira, koji su daleko jeftiniji od prirodnih. Njemu u čast, ovaj proces se nazvao –Vernuilov proces- i hoš uvek je, u upotrebi ali nešto modifikovan.

 

tacka_topljenja

Foto: thinglink.com

Tačka topljenja plavog dragog kamena pronađenog u prirodi je 2.050 stepena Celzijusovih.

 

septembar

Foto: Pinterest

Bebama rođenim u septembru, smatra se da pripada safir, kao rodni kamen. Stari Grci su verovali da safir od rođenja štiti dete od ljubomore i loše sreće, dok su Persijanci verovali da je nebo plavo upravo jer je to jedan ogroman safir. 

 

rudnici

Foto: fieldgemology.org

Iako su danas, nalazišta ovog dragulja rasprostranjeni po celom svetu, juveliri posebno cene safire koji dolaze iz indijskih rudnika, a takođe i iz nalazišta u Šri Lanki i Kašmiru.

 

sve_plave_boje

Foto: navneetgems.com

Najveća zanimljivost kada su u pitanju safiri, jeste to što jedna vrsta ima sposobnost da menja tonove od najtamnije plave, pa do najsvetlijih nijansi. Ova sposobnost najbolje se ogleda u promeni doba dana, odnosno dnevnoj svetlosti, jer po jakom svetlu deluje kao svetlo plavi, a noću deluje kao tamno plavi, čak ljubičasti.

dajanin_prsten

Foto: Pinterest

Najpoznatiji „kraljevski“ safir svakako je onaj koji je krasio verenički prsten, koji je pokojna princeza Dajana (Diana), dobila od princa Čarlsa (Charles), 1981. godine. To je čuveni dragulj ovalnog oblika, vrednosti 18 karata, koji je okružen providnim dijamantima. Tokom XX veka, safir je bio vrlo popularan dragi kamen, kada govorimo o odabiru vereničkog prstenja.

 

napoleon_poklonio_josefini_prsten

Foto: Pinterest

Još jedan verenički prsten koji zaustavlja dah svojom lepotom, dobila je voljena Žozefina (Josephine) od velikog Napoleona (Napoleon). Safir kruškastog oblika smešten je pored dijamanta koji je istog oblika, a oba dragulja utisnuti su u jednostavni zlatni okvir.

snazan_kamen

Safir je jedna od najtrajnijih materija pronađenih u prirodi. Jedini prirodni „neprijatelj“ koje safir ima i koji može da ga grebanjem ošteti jeste dijamant. Zato i jesu najpogodniji izbor za nakit koji se svakodnevno nosi, jer je praktično neuništiv.

 

padparadsa_safir

Foto: Youtube

Najređi tip safira je neverovatne ružičasto-narandžaste nijanse i ime mu je –adparadscha-. Ovo čudno ime ne čudi, s obzirom da reč potiče in indijskog drevnog Sanskrita, a opisuje cvet lotus.

Millennium_Sapphire

Foto: katemccoy.com

 

Legenda kaže, da je tabla, u koju je uklesano 10 zapovesti, a koju je dobio Mojsije, sagrađena upravo od safira. Inače, najveći plavi dragi kamen na svetu zove se „Millennium Sapfire“i teži čak 61.500 karata.

Naslovna fotografija: Pinterest