Po mnogo čemu jedinstven i specifičan, a istovremeno skroman i jednostavan. Za Beograd možemo reći da je jedna velika pozornica, nekad oduševljava, a nekad rastužuje. Odiše istrajnošću i pritajenom snagom. O Beogradu se priča za kafanskim stolovima, raspredaju se legende, nagađaju se mogućnosti. Istok ga vidi na Zapadu, a Zapad na Istoku. Pred vama, grad u kome se sastaju dve evropske reke, ispod Pobednika koji to nadgleda. Grad, na koji ne možete ostati ravnodušni, ne zbog fascinantne arhitekture, već zbog energije koja živi u njemu.

Rusen_i_podizan

Beo grad. Ili možda bolje da kažemo – beli „Feniks“?

Kroz istoriju, Beograd je grad koji se zadesio na bojnom polju čak 115 puta, a 44 puta je bio sravnjen sa zemljom i ponovo obnovljen. Sve to naravno, zbog svog strateškog položaja i osvajačkih namera vladara, kako sa Istoka, tako i sa Zapada Evrope.

(Foto: www.mojenovosti.com)

Atilin_grob

Grad u kome počiva slavni Atila „Bič Božiji“?

Zapisi kažu da je u V veku beogradska tvrđava u potpunosti uništena od strane Huna. Nakon toga, beogradskim ulicama se pronela legenda, da je grob hunskog vođe, Atile, koji je nosio nadimak „Bič Božiji“ upravo na mestu ušća Save i Dunava, preciznije ispod same tvrđave.

(Foto: www.panoramio.com)

15_imena_grada 

Jedan grad – 15 imena kroz istoriju.

Najpre su ga Kelti nazvali Singidon, da bi kasnije postao Singidunum. Od tada, Beograd je promenio mnoga imena, a neka od njih su „Alba Bulgarica“, „Dar al Jihad“ (kuća rata), „Fehervar“, „Veligradion“, „Belgrat“, „Prinz Eugen Stadt“, „Castelbianco“, „Weisenburg“, a kao Beograd, prvi put se pominje 878. godine, u pismu koje je Papa poslao bugarskom vladaru Borisu I. (Foto: saznajlako.com)

Beograd_pre_Beograda

Prvi obrisi grada ukazali su se još pre 7.000 godina.

Na samo 15 kilometara od centra Beograda, nalazi se arheološko nalazište „Vinča“, u kome su pronađeni ostaci kultura, starijih čak i od onih iz Mesopotamije. (Foto: www.tipotravel.com)

 

Pećina_Tašmajdan

Hodajući po podu jednog grada, hodamo po krvu drugog.

Doslovce rečeno, grad ispod grada. Hodnici, pećine, prolazi i kanali, sačuvani još iz doba Rimskog carstva, održali su se i do danas. Koristili su ih i obnavljali, svi oni, koji su držali primat nad Beogradom.

(Foto: fotografijomkrozkulturu.blogspot.com)

 

Rimski_bunar

Rimski bunar – podzemno čudo Evrope.

Ovo delo koje su rimski majstori ostavili u amanet Beogradu, popularno se naziva i „pupak sveta“. Ispredane su brojne legende, među kojima je najpoznatija ona po kojoj je baš ovde, Orfej sišao i Had. Zbog vlage i minimuma svetlosti koji dopire unutra, stvorili su se stalaktiti, kao u pravoj pećini. 212 stepenika vode do dna koje se nalazi na 62 metara, što je čitavih 10 metara ispod najniže tačke Beograda. Kristalno čista voda bunara, krije i jednu endemitsku vrstu koja se u Srbiji može naći samo na ovom mestu, a to je neobična amfipoda pod nazivom “niphargus minor sket”. (Foto:www.skyscrapercity.com)

 

 

Beogradska_piramida

„Neprimetna“ piramida koja bode oči.

Postoje dve tvrdnje, ustvari objašnjenja, zašto ova piramida stoji na tom mestu. Prvo je to, da je „spomenik nauci“, postavljen u okviru izložbe pod nazivom „Svet merenja“. 1955. godine ispred zgrade „SANU“. Na njoj su obeležene koordinate grada, nadmorska visina, strane sveta i sila Zemljine teže. Druga tvrdnja, vođena je simbolikom, po kojoj je piramida sa svevidećim okom jasan simbol slobodnih zidara – masona, te da je ovo zapravo njihovih ruku delo. Dilema svakako ostaje. (Foto: diwanmagazin.wordpress.com)

 

Prva_kafana

Prva kafana na tlu Evrope baš u belom gradu.

Istoričari tvrde da je prva kafana na evropskom kontinentu, otvorena baš na Dorćolu, davne 1522. godine. Na meniju je bila samo crna kafa, pa se pretpostavlja da je i sam naziv -kafana- otuda potekao. (Foto: rastemo.rs)

 Slavija

Patke na Slaviji.

Begrad je mesto brojnih neobičnih tradicija i začuđujućih običaja, koji nisu poznati širokim narodnim masama. U duhu toga, krajem XIX, pošto je područje današnjeg trga Slavija bila bara, Beograđani su lovili patke na tom terenu, koji je bio privatan posed Škota, po imenu Ser Frensis Mekenzi. (Foto: www.panoramio.com)

 

Hram

Grandiozni Hram koji vidi ceo Balkan.

50 zvona svakodnevno pozdravljaju beogradsko podne. Sa koje god strane da prilazite Beogradu, krst, visine od 12 metara, smešten na najvišoj kupoli Hrama Svetog Save (70 metara), je verovatno prvo što ćete ugledati. Za Beograđane, ovo najveće molitveno mesto na Balkanu, ima poseban značaj, težinu i tradiciju. 7 metara ispod Hrama, nalazi se crkva Svetog kneza Lazara, kripta i riznica Svetog Save. (Foto: www.skyscrapercity.com)

Naslovna slika: www.panoramio.com