Padom Republike i ubistvom Julija Cezara, otpočelo je doba rimske imperije, u čiji sastav su ulazile helenističke države sa Sredozemlja, delovi Bliskog Istoka, sever Afrike, sever i centar Evrope. Ogromno kulturno nasleđe ovog carstva vidljivo je i dan danas u svim delovima sveta. U nastavku slede 10 razloga zbog kojih će ova imperija zauvek ostati upamćena.

 

rimsko_carstvo

Bez obzira na svetsku slavu i sveprisutnost, Rimsko carstvo je po veličini tek na 28 mestu. (Foto: en.wikipedia.org)

 

rimsko_persijski_sukob

Najduži ratni sukob svih vremena trajao je 721 godinu, a ratovali su Rimljani i Persijanci. (Foto: www.alternatehistory.com)

 

lvtetia

Glavni grad Francuske, Pariz, nekada je bio grad koji je pripadao rimskom carstvu i bio je poznat pod imenom Lutecija „Lutetia“. (Foto: www.tripadvisor.com)

 

hriscani_u_starom_rimu

Rani hrišćani su u ovom carstvu bili označeni kao ateisti, a razlog tome je bio što nisu verovali u više bogova već samo u jednog. (Foto: en.wikipedia.org)

 

gladijatori

Protivno svim ubeđenjima, gladijatori u starom Rimu su se jako retko borili do smrti ili protiv divljih životinja. Uglavnom su imali status poznatih ličnosti.

(Foto: www.ancienthistorylists.com)

 rimske_brane_u_spaniji

Dve brane, koje su tadašnji Rimljani napravili u Španiji, i dan danas su funkcionalne, bez obzira što su stare 1.900 godina. (Foto: en.wikipedia.org)

 

rimski_soping_centar

Postoje zapisi o samom gradu, po kojima se vidi da je Rim imao nešto poput onoga što danas nazivamo tržni centar. To je bila građevina sa 4 sprata i sa oko 150 mesta na kojima se prodavala najrazličitija roba. (Foto: thingstodo.viator.com)

 

pijaca_robova

Nije bila retkost u Rimu da građani za roba, koga bi kupili na pijaci, plate solju, umesto novcem. (Foto: romanslavery.weebly.com)

rimski_koloseum 

Inženjeri su se bavili raznim proračunima vezanim za rimski Koloseum, te su uspeli da sračunaju da bi, u današnje vreme, identična takva građevina koštala otprilike 380 miliona američkih dolara. (Foto: www.pinterest.com)

 

julije_cezar

Rimljani su, kao i svi mnogobožački narodi, u svemu prepoznavali znakove i davali misteriozna objašnjenja pojavama, koje bi u današnje vreme, na primer, neka grana nauke jednostavno objasnila ili dokazala. U duhu te simbolike, verovali su da ukoliko se neko rodi sa krivim ili, dovoljno je reći, specifičnim, nosem, to znači da je od neba određen da vlada. (Foto: www.maquetland.com

 

 

 Uvodna fotografija: pantip.com