Kada govorimo o zimi, onoj ledenoj, gde ni perjana jakna ne pomaže, što bi iz milošte rekli „sibirskoj“, Rusi su eksperti da je prežive i to eksperti bez premca. Ako je u međuvremenu neko naučio da pregura, najpre „belu“, ali i „zelenu“ zimu, a da mu uši ipak ostanu na mestu, to su svakako oni. Svesni da njihova zima postavlja i ruši standarde, odlučili su da posavetuju ostatak sveta kako da se na što lakši način preguraju minusi, smetovi i ledenice. Vredi poslušati.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Savet broj 1: kapa, rukavice i šal koji nosite treba da budu od što čistije vune kako bi vas grejali, a nikako od sintetike, jer ćete da se smrznete i vi i šal i kapa.

 

Foto: telegraf.rs

Foto: telegraf.rs

Savet broj 2: kada padne ledena kiša, ne junačite se, navucite stare čarape preko cipela, Urgentni centar će i tako biti pun.

 

Foto: bostonglobe.com

Foto: bostonglobe.com

Savet broj 3: prvo sunce nakon nekoliko ledenih dana, neminovno će da dovede do topljenja snega i formiranja ledenica koje vise sa krovova zgrada, pa bi valjalo da povedete računa šta vam se sprema iznad glave.

 

Foto: coolinarika.com

Foto: coolinarika.com

Savet broj 4: zbog potencijalnih prehlada i hladnoće, neminovno je da ishrana mora biti nešto jača. Naravno, ovo ne znači da „cepate“ rusku salatu i pečenje bez reda i poretka, već da se hranite raznovrsno i redovno.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Savet broj 5: ako veći deo dana morate da provedete napolju, trudite se da unosite tople napitke, kao što su čaj, kafa i topla čokolada. Ipak nemojte preterivati ukoliko vam neki toalet nije pri ruci.

 

Foto: closetfulofclothes.com

Foto: closetfulofclothes.com

Savet broj 6: obuća koja ne propušta vodu je svakako „must have“ zimske sezone. Džaba vam i krzno i debeli đon i udobnost ako zgazite u baru ili dubok sneg i shvatite da vam je čizma napunjena do vrha! Ipak, vodite raučuna, ona mora boti postavljena nekim toplim materijalom.

 

Foto: izismile.com

Foto: izismile.com

Savet broj 7: adekvatno oblačenje je takođe jedna od presudnih stvari kada je zima u pitanju. Debela i topla jakna je nešto što se podrazumeva, a za duži boravak napolju preporučuje se odeća u slojevima, od potkošulje, preko majice, pa do džempera.

 

Foto: darkroom.baltimoresun.com

Foto: darkroom.baltimoresun.com

Savet broj 8: tokom zime, ima i onih dana kada vetar odluči da vam prođe kroz kosti i koliko god odeće na sebe da navučete, opet ćete se smrznuti. U tim danima treba misliti na kožu lica i ruku koji su direktno izloženi surovoj hladnoći. U tim danima se preporučuje da se koriste kreme koje štite kožu od isušivanja i pucanja.

 

Foto: matroosberg.com/

Foto: matroosberg.com/

Savet broj 9: zimu ćete lakše podneti ako je ne doživite tragično. Dakle, izađite šetjte po snegu, pozajmite od nekog deteta sanke, napravite Sneška sa komšijskom decom, očistite sneg ispred svog ulaza, grudvajte se sa prijateljma, zima ima i svojih lepih strana.

 

Foto: organicsoul.com

Foto: organicsoul.com

Savet broj 10: savet zlata vredan, možda i najkoriniji od svih –  ako ne morate, nemojte ni izlaziti iz kuće!