Da li ste znali da je ljudsko oko u stanju da raspozna i napravi razliku između čak 500 nijansi sive boje? A je l ste znali da ukoliko umete da heklate i štrikate, obezbeđujete sebi povoljan uticaj na mozak i ukupno mentalno zdravlje, koji ima dugoročan uticaj? Ne? Nije ni čudo, jer kod nas možete saznati samo najinteresantnije podatke, koji često nose epitet neverovatnih. Ako ste spremni za novu dozu iznenađenja, pozivamo vas da ostanete sa nama.

 

Foto: twitter.com

Foto: twitter.com

Ljudsko uvo, verovali ili ne raste čitavog života, sve dok čovek ne umre. U proseku, godišnje uši porastu 0,2 milimetara.

 

Foto: 7ble.com

Foto: 7ble.com

Najbrže zarađeni crveni karton od kako se igra fudbal, dobio je Li Tod (Lee Todd), igrač Seltika (Celtic), koji je posle svega par sekundi od sudijinog zvižduka dobio isti, jer je glasno opsovao uz konstataciju: „Ala je to bilo glasno“!

 

Foto: jennifermathews.com

Foto: jennifermathews.com

Momenat je, istini na volju, srednjovekovna merna jedinica, koja označava vremenski period od 90 sekundi.

 

Foto: istockphoto.com

Foto: istockphoto.com

U jednoj od najuređenijih zemalja sveta, u Švedskoj, deca slatkiše jedu isključivo subotom. Korisna navika.

 

Foto: countrysportscotland.com

Foto: countrysportscotland.com

Izraz po kome je jedna vrsta oružija dobila ime, snajper, potiče od reči koja je označavala veštog i strpljivog lovca koji je lovio barsku šljuku, koja se na engleskom jeziku zove „snipe“.

 

Foto: blog.prototypr.io

Foto: blog.prototypr.io

Tokom samo jednog radnog dana, prsti onih koji kucaju po kompijuterskoj tastaturi, pređu otprilike 20 kilometara.

 

Foto: phys.org/news

Foto: phys.org/news

Postoji žaba koja živi u udaljenoj Kostariki, a koja je zbog svojih neonskih boja na telu dobila ime Harlekin, odnosno klovn žaba.

 

Foto: flickr.com

Foto: flickr.com

Ukoliko se spremate da se preselite u Portugaliju, dobro bi bilo da znate da je kiša potpuno prihvaćeno opravdanje da tog dana ne odete na posao.

 

Foto: theodysseyonline.com

Foto: theodysseyonline.com

U zadnjih pet vekova, sa Zemljinog lica nestalo je ukupno 322 različite životinjske vrste, a za njihovo izumiranje odgovoran je samo i jedino ljudski faktor.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Jastog se smatra besmrtnom životinjom, koja čak ne umire ni od starosti, a čija smrt nastupa samo ukoliko ga predator pojede.

Naslovna fotografija: weheartit.com