Oduvek vam se činilo da je vaše dete nekako… Hm, drugačije? Posebno, u svom svetu, okruženo sopstvenim interesovanjima, prenaglašeno intuitivno i uglavnom ćutljivo i povučeno. Zainteresovano za više stvari istovremeno? Sve ovo što smo naveli nisu razlozi da budete zabrinuti za psihu svog deteta, već baš suprotno, to verovatno znači da ste ponosni roditelj jednog indigo deteta. Šta to zaista znači? Saznajte u nastavku.

 

Foto: awakeandaware.ca

Foto: awakeandaware.ca

Jedna od primarnih osobina indigo dece jeste upravo inteligencija ali i intuicija, koja im omogućava da osećaju druge ljude i njihova stanja. Neretko su neshvaćeni jer su izraženi individualisti, pa ih to čini izolovanim od odruštva i društvenih dešavanja koja ih okružuju.

 

Foto: esme.com

Foto: esme.com

Duhovno su daleko svesniji od ostale dece, ali su istovremeno i naglašeno emocionalno osetljivi. Bez razlike su kreativni i ne samo to, već su često multitalentovani za, na primer, igru, glumu, pisanje, ples slikanje…

 

Foto: keenonretirement.com

Foto: keenonretirement.com

Zbog velike količine misli, interesovanja i emocija, pažnja im je često potpuno raspršena na više strana, ali ta rasejanost nestaje onog trenutka kada ih nešto iskreno zainteresuje i tada su potpuno usredsređeni na to.

 

Foto: sleepingresources.com

Foto: sleepingresources.com

Ne spadaju u spavalice, baš naprotiv, vrlo često ih muči nesanica, nemiran san, noćne more, ili čak imaju strah da zaspe. Indigo deca najčešće imaju plave prodorne oči.

 

Foto: consciousreminder.com

Foto: consciousreminder.com

Da nije sve tako bajkovito, u prilog govori i podatak da se veliki broj indigo ili “kristalne” dece, kako se još nazivaju, bori sa depresijom zbog nrmogućnosti da se uklope u sredinu, ali su u stanju da izađu iz ovog stanja upravo zahvaljujući osobinama koje poseduju.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Rigidni i ustaljeni sistemi su nešto u šta nisu u stanju da se uklope, pa konstantno pokušavaju da poprave ono što drugi ljudi smatraju normalnim i ispravnim.

 

Foto: protradeunited.com.au

Foto: protradeunited.com.au

Visoka očekivanja, kako od sebe tako i od drugih, konstantna su kod indigo dece i ljudi, zbog čega često nastane antagonizam između njih i okoline.

 

Foto: retos-directivos.eae.es

Foto: retos-directivos.eae.es

Jednostavno odbijaju da se potčine nekim svakodnevnim pojavama kao što je čekanje i čak im izuzetno teško pada.

 

Foto: fastcasual.com

Foto: fastcasual.com

Drugim ljudima mogu delovati kao izuzetno nedruštveni i čudni, a to je zato što se izoluju dok ne pronađu one za koje smatraju da mogu da ih razumeju i što je još važnije, osete.

 

Foto: powerthoughtsmeditationclub.com

Foto: powerthoughtsmeditationclub.com

Pojava “indigo” dece često je dovođena u vezu sa autizmom, zbog spectra osobina koji se mal te ne podudaraju. Ipak, oni koji se razumeju u obe pojave navode niz razlika koje jasno determinišu oba stanja i pojave.

Naslovna fotografija: Fanpop