Hurgada, Bankok, Dubai, Kalkuta, Peking, Čukotka, Madagaskar… Ovo su samo neke od destinacija koje biste rado izabrali da provedete svoj odmor tamo. Naravno, egzotika uvek ima preimućstvo nad standardnim, pa smo zato za vas izabrali 10 interesantnih informacija o ovim rajskim mestima, koja će vas posle ovih saznanja još više privući.

 

razdvaja_rusija

Foto: Twitter

Daleka Severna Koreja i ledena Finska, verovali ili ne, imaju samo jednu državu koja ih razdvaja. Jeste, dobro ste pročitali i dok zamišljate mapu sveta u glavi, skratićemo vam muke, ta zemlja je Rusija.

 

veca

Foto: theapricity.com

Inače, kada je Rusija u pitanju, da li ste znali da je planeta Pluton ima manju površinu od ove gigantske zemlje? Tako bar kažu astronomi.

 

iz_australije

Foto: helthsite.com

Ako ste nekada bili u Saudiskoj Arabiji i tom prilikom videli kamilu, sigurno niste znali da im to nije postojbina, već da se uvoze iz daleke Australije.

 

bali_plaza

Foto: tripadvisor.com

Razgledajući slike i priloge sa dalekog i egzotičnog Balija, sigurno su vas bez daha ostavile plaže sa zaslepljujuće belim peskom, koji ovom ostrvu daje posebnu lepotu. A da li ste znali da je Bali dom i nekih od najlepših plaža prekrivenim potpuno crnim peskom koji je vulkanskog porekla?

 

pice

Foto: dimelord.net

Bar jednom u životu ste posegli za svetski poznatim energetskim pićem koje se zove Red Bul (Red Bull), a ako ste se pijući zapitali odakle je poteklo, odgovor na to pitanje je: Tajland. Originalno piće se zove “Krating Daeng”, proizvedeno je 1976. godine i od tada je vrlo popularno širom Azije. Ukus “crvenog bika” koji nam daje energiju prilagođen je ukusu zapadnog tržišta.

 

zene

Foto: upmyali.wordpress.com

Libija je jedna od vrlo retkih zemalja sveta, koja ženama ne priznaje ama baš nikakva prava. Zajednica ih vidi isključivo kao kuvarice, domaćice koje rađaju decu.

 

svedska

Foto: sweden.se

Ako kažemo da je Švedska najčistija zemlja na svetu, nećemo pogrešiti. Ova zemlja je razvila sveobuhvatni system recikliranja smeća, pa kada prerade sopstveni otpad, Šveđani ga uvoze iz susednih zemalja.

 

posed

Foto: baaghi.tv

Sigurno ste se nekada zapitali šta sve poseduje britanska kraljica. Lista je suviše duga da bismo je nabrajali, ali, između ostalog, u njenom posedu se nalaze i svi delfini i kitovi koji naseljavaju pojas koji se pruža 5 kilometara od obala njene kraljevine.

 

banjan

Foto: topyaps.com

Put i boravak u dalekoj Indiji, može da pruži neslućenu avanturu i odmor za pamćenje. Između svega ostalog bizaenog, nesvakidađnjeg i novog, u Kalkuti možete da vidite I drvo koje je veće od prosečnog šoping centra, a zove se -banjan-.

 

vreme_u_kini

Foto: shanghaiexpat.com

Kina kao jedna od najvećih zemalja na svetu, prostire se u čak pet vremenskih zona, što je korisno znati ako se uputite na Daleki Istok. Međutim, cela Kina popravlja svoje vreme prema pekinškom vremenu.

Nalovna fotografija:  Flynous.com