Pored toga što imaju izuzetno važnu ulogu, kako za ljude, njihovu ishranu ali i samu prirodu, nekako ih uvek doživljavamo kao životinje koje nisu baš toliko zabavne, kao što su to recimo oktopodi, mravojedi, zmije ili egzotične ptice. Tretiramo ih kao prirodnu pojavu, a možda bi trebalo o njima da razmišljamo kao o pravim, svojevrsnim kraljicama. U pokušaju da ispravimo grešku zanemarivanja, na dnevni red smo stavili njeno domaće veličanstvo – kravu. Umesto da filozofiramo, rećićemo samo… MU!

 

Foto: cutesypooh.com

Foto: cutesypooh.com

Kada odmaraju ili pasu travu, krave se iz nekog neobjašnjivog razloga uvek okreću u položaj sever-jug. Zašto je tako, naučnici ne umeju da objasne, ali tvrde da su nepogrešive do te mere, da se mogu koristiti umesto kompasa!

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Pored slonova, možemo reći da spadaju u grupu izuzetno emotivnih životinja, koje na jasan način iskazuju privrženost ostalim jedinkama koje vole, ali i tugu u slučaju gubitka. Zabeleženi su slučajevi u kojima je tele u stanju da ječi satima kada se odvoji od majke, a da ista ta majka hoda kilometrima tražeći svoje mladunče vidno besna i tužna.

 

Foto: thespiritscience.net

Foto: thespiritscience.net

Interesantno je reći da krave i te kako umeju da se obraduju, pa ima zabeleženih primera kako umeju da skaču i trčkaraju kada su srećne i uzbuđene!

 

Foto: pinterest.co.uk

Foto: pinterest.co.uk

Budući da su vrlo inteligentne, u stanju su da rešavaju kompleksne logičke probleme. Istraživači su ustanovili, da nakon rešenih problema, beleže skok u otkucajima srca, što znači da su toga svesne.

 

Foto: dairymoos.com

Foto: dairymoos.com

Još jedna posebna karakteristika krava svakako jeste i gotovo savršeno pamćenje, kao i prepoznavanje lica. Ima dosta slučajeva kada se dogodi da krave pritrče svom vlasniku da se pozdrave, kada ga ne vide duže vreme.

 

Foto: feednavigator.com

Foto: feednavigator.com

Surova industrija mesa i mleka ne dozvoljava kravama da žive duže od 5 godina, međutim, njihov prirodni životni vek je otprilike 20-ak godina. 

 

Foto: pri.org

Foto: pri.org

Kao što je poznato, Hindu nacije veruju u krave kao u svete životinje, te im se klanjaju. Najtvrdokorniji vernici obitavaju u centralnoj Indiji, u kojoj postoji zakon prema kome, ukoliko ubijete kravu, možete da dobijete čak 7 godina zatvora.

 

Foto: refrigeratedfrozenfood.com

Foto: refrigeratedfrozenfood.com

Krave imaju svoje akcente! Da, dobro ste čuli. Naučnici su nakon opsežnih i dugogodišnjih analiza zaključili da krave različito muču u različitim delovima sveta. Svako krdo krava ima svoj, popularno rečeno „sleng“.

 

Foto: hobbyfarms.com

Foto: hobbyfarms.com

A sada malo „kravlje“ statistike! Ukoliko ste odlučili da pomuzete kravu jer vam je potrebno 4 litre mleka, moraćete da stisnete njene vime najmanje 350 puta. Sa srećom.

 

Foto: loupiote.com

Foto: loupiote.com

Krave su u stanju da čuju i niže i više frekvencije nego što to može čovek, pa samim tim mogu da čuju opasnost, neprijatelja, ali i da osete nešto lepo.

Naslovna fotografija: spitaletta.wordpress.com