U školi smo naučili da je voda hemijsko jedinjenje kiseonika i vodonika. Isto tako znamo da na 100 stepeni celzijusovih ključa, a da se na nula stepeni zamrzava. Voda čini 70 % ljudskog mozga, a 66% ostatka tela. Organizam bez nje može da izdrži svega par dana. Mora, jezera, reke, kiša, sneg, led, rosa, ima je u toliko oblika. Evo još zanimljivosti o vodi za koje malo ko od nas zna.

 

zedj

U trenutku kada osoba oseti žeđ, to znači da je naš organizam izgubio više od 1% od ukupne količine vode u telu. (Foto: www.gen215.org)

 

voda_u_atmosferi

Veća količina vode se nalazi u atmosferi, u vidu pare, odnosno oblaka, nego u svim rekama na svetu.

(Foto: 7-themes.com)

 

lepljiva_voda

Voda je „lepljiva“. Njeni molekuli se „lepe“, to jest, pripijaju za svaku površinu koje se dotaknu, a posebno jedni za druge. (Foto: wallpapersafari.com)

 

voda_gravitacija

Održava nas živima, iz prostog razloga što ima svojstvo da prosto podigne krv i progura kroz uzane krvne sudove, suprotno sili gravitacije.

(Foto: www.vivaboo.com)

 

pijaca_voda

Samo 1% od ukupne količine vode, koja u ovom trenutku postoji na planeti Zemlji, je pitko.

 (Foto: www.novihorizonti.ba)

voda_i_elektricitet

Sama voda nema osobine niti svojstva kojima bi privukla elektricitet, poput munje, ali nečistoće koje se nalaze u vodama na otvorenom i te kako imaju, pa je to razlog zašto nije pametno biti u vodi ili blizu nje u toku vremenske nepogode.

(Foto: wallpapercave.com)

 

Jezero_Bajkal

20 % od ukupne količine nesmrznute, a pitke vode, je skoncentrisano u samo jednom jezeru, a to je rusko jezero Bajkal.
(gigantesdomundo.blogspot.com)

 

flasirana_voda

Rok trajanja, koji je utisnut na plastičnim flašama sa vodom, označava rok do kojeg je upotrebljiva flaša, a ne sama voda, jer ona nema mogućnost da se „pokvari“. (Foto:freakonomics.com)

 

molekuli_vode

Broj H2O molekula, u samo jednoj kapljici vode, iznosi nekoliko hiljada miliona.
Imozantna cifra. (Foto: blog.mtnspirit.org)

 

vruca_i_hladna_voda

Vruća voda smrzava se brže nego hladna voda. Ovo se zove “Mpemba” efekat i niko do sada nije uspeo da razjasni ovaj fenomen. Specifično ime je dobila po studentu iz Tanzanije Erastu B. Mpembi, koji je prvi opisao ovu pojavu. Mogućih uzroka je mnogo, ali ni jedan nije sa sigurnošću proglašen za glavni razlog ove pojave. (Foto: zidbits.com)

 

Uvodna fotografija: www.dreamscene.org