Obrni – okreni, ovi zanimljivi insekti ostali su prepoznatljivi kao jedna od biblijskih pošasti koja je, onomad, zadesila moćni Egipat. Ako ih još uvek podcenjujete i ne smatrat pravom silom, pogledajte slike koje svedoče o hektarima polja sa usevima, pre najezde skakavaca i samo nekoliko minuta potom, pošto prođe oblak gladnih skakavaca, koji broji milione jedinki. Ipak, nesvakidašnji japanci ih smatraju najvećim simbolom sreće. Pozivamo vas da upoznate pravu prirodu ovih stvorenja, koja su po mnogo čemu zadivljujuća. Obećavamo da će vas neki podaci potpuno iznenaditi, kao što su i nas dok smo otkrivali prave skakavce, istražujući skakavce za koje svet misli da ih poznaje.

 

uvo_na_stomaku

Foto: Living With Insects Blog – WordPress.com

Ono što svakako ne očekujete da saznate, jeste da ovaj insekt ima slušni aparat koji je smešten na stomaku! Sa svake strane na prvom delu abdomena, ispod krila, smeštene su membrane koje vibriraju i primaju zvuke koje odašiljaju drugi skakavci.

 

najveci

Foto: forum.ge

Postoji skoro 18.000 klasifikovanih vrsta skakavaca, što je apsolutno impozantan broj. Neke vrste skakavaca u stanju su da naprave skokove koji su i do 200 puta veći od njihove dužine. Veličina skakavca varira od 3 milimetra (mm), pa do više od 25 santimetra, koliko neke vrste u šumovitim predelima mogu da porastu.

 

crv

Foto: Wired

„Spinochordodes tellinii“ je ime za parazitskog crva koji raste u telu skakavca, dok ne dođe vreme da se pridruži ostatku svoje vrste, koja inače živi u vodi. Ono što je zaista bizarno jeste činjenica da ovaj parazit navodi skakavca da se ponaša sasvim neprimereno, te da traži vodu i da u nju skoči. Nakon što crv izađe iz njega, skakavac je prepušten sigurnoj smrti, jer ne ume da izađe iz vode.

 

krila

Foto: Quora

Kod skakavaca je toliko primaran utisak moćnih skokova koji ih odlikuju, da se često zaboravi da oni poseduju i jaka krila, zahvaljujući kojima mogu duže vremena da ostanu u vazduhu i prelete zapanjujuće razdaljine.

 

ukusni

Foto: youtube.com

Skakavci su ukusni. Ovo tvrde svi oni koji su ih probali. Inače, zastupljeni su u ishrani vekovima. Postoje zapisi koji tvrde da je Jovan Krstitelj jeo skakavce i med. U nekim delovima Afrike, Azije i Amerike, skakavci, kao izvor proteina su regularan dodatak ishrani.

fosil

Foto: Harun Yahya

 

Pripadaju onim vrstama koje postoje mnogo dugo na Zemlji. Pretci današnjih skakavaca, datiraju još iz perioda kada su se prvi reptili pojavili, što svedoče fosilni ostaci i insekti zarobljeni u ćilibaru, koji se pronalaze posle stotina miliona godina.

 

braon

Foto: asokentomologists.com

Osim munjevitog skoka, skakavci imaju još jednu odbranu od predatora a to je braonkasta tečnost koju prskaju, ne bi li odbili napad, ili da bi označili ono od čega se uplaše.

 

rasprostranjeni

Foto: Rayna Noire

Veoma su rasprostranjeni i lako se prilagođavaju uslovima životne sredine koju nastanjuju. Ovo je jedan od razloga zašto su tako rasprostranjeni, da se mogu naći u svakom kutku sveta, osim na ledenim polovima.

 

predzadnje

Foto: systems-sciences.uni-graz.at

Uprkos rasprostranjenom ubeđenju, štetu na usevima ne prouzrokuju sve vrste skakavaca, već samo takozvani „putnički“ skakavci, odnosno vrste koji naseljavaju stepske i pustinjske predele, pa migriraju u rojevima, u potrazi za hranom.

presvlaci_se

Foto: nyheter24.se

 

Rastući, ovaj insekt je u stanju da i po 5 puta presvuče svoj egzoskelet. Kada mu telo dostigne veličinu koja premašuju trenutni spoljašnji pokrov, on jednostavno proguta veliku količinu vazduha, te stari oklop jednostavno pukne i iz njega izađe veći insekt. 

Naslovna fotografija: bushwalkingblog.com.au