Zakon realnosti je nešto poput zakona gravitacije – neizbežan. Ipak, iluzija koju je u stanju da nam priredi sedma umetnost, nešto je potpuno neponovljivo. I dok ima onih radoznalaca koji vole da znaju kako je sve to izgledalo iza kulisa, ima i onih koji baš vole da veruju u mitološka bića i heroje, super moći i junake koji spašavaju svet u poslednjih nekoliko sekundi. Mi smo našli zlatnu sredinu, pa ćemo vam otkriti neke sitne zanimljivosti koje će vas sigurno zabaviti, ali neće narušiti zadovoljstva koje pružaju specijalni efekti.

 

Foto: poral.eu

Foto: poral.eu

U potrazi za idealnim licem koje bi se najbolje iznelo ulogu Skarlet O’ Hare (Scarlett O’ Hara) audiciju je pršlo čak 1.400 žena, dok krajnji izbor nije spao na maestralnu Vivijen Li (Vivien Leigh).

 

Foto: instyle.com

Foto: instyle.com

Vigo Mortensen (Viggo Peter Mortensen), bio je na ivici da odbije ulogu u filmu „Gospodar Prstenova“ (Lord of the Ring), budući da je za nju bio potpuno nezainteresovan. Ipak, nakon molbi njegovog sina koji je bio veliki zaljubljenik u ovu Tolkinovu bajku, odlučio je da prihvati. 

 

Foto: thewrap.com

Foto: thewrap.com

Prema brojnim kritikama, sjajni film „Vuk sa Vol Strita“ (The Wolf of Wall Street), u originalnoj verziji, trajao je preko 4 sata, pa je naknadno morao dodatno da se skraćuje, dok nije sveden na predstavljenih 180 minuta.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Jedan od neprolaznih Diznijevih klasika, nastao 1992. godine, magični „Aladin“ (Aladdin) sigurno ne bi bio to što jeste bez legendarnog i urnebesnog duha iz lampe, kome je lik, a i ličnost, pozajmio jedan od virtuoza svetske glume Robin Vilijams (Robin Williams). Kako bi se odužili za učestvovanje u ovakvom projektu, kompanija „Volt Dizni“ (Walt Disney) je Vilijamsu poklonila neprocenjivu sliku Pabla Pikasa (Pablo Picasso) pod nazivom „Žena koja plače“.

 

Foto: factinate.com

Foto: factinate.com

Čuveni crtež, na kome je u filmu „Titanik“ (Titanic) pozirala Kejt Vinslet (Kate Elizabeth Winslet) noseći prelepi plavi dijamant u obliku srca, nacrtao je reditelj Džejms Kameron (James Cameron).

 

Foto: blog.pianetadonna.it

Foto: blog.pianetadonna.it

Osim Džoan Ketlin Rouling (J. K. Rowling), u čijoj mašti se i rodio Hari Poter, samo je pokojni Alan Rikman (Alan Rickman), koji je tumačio odurnog Severusa Snejpa (Severus Snape), znao da po scenariju, on sve vreme štiti malog Harija, kako bi gluma svvih ostalih bila što ubedljivija.

 

Foto: diply.com

Foto: diply.com

Svetski poznati reditelj Stiven Spilberg (Stieven Spielberg) tek je 2002. godine stekao fakultetsku diplomu, a kao završni rad predao je film „Šindlerova lista“ (Schindler’s List).

 

Foto: movies.stackexchange.com

Foto: movies.stackexchange.com

„Mračni vitez“ (The Dark Knight) je prvi u nizu filmova o Betmenu, koji u svom nazivu ne spominje glavnog super heroja.

 

Foto: justbestcovers.com

Foto: justbestcovers.com

Da bi se u potpunosti spremio za ulogu u filmu „Osvetnici“ (The Avengers), Džeremi Rener (Jeremy Lee Renner) je trenirao gađanje sa olimpijskim strelcima.

Foto: quickmoviefacts.com

Foto: quickmoviefacts.com

Maska koja je korišćena u horor triologiji „Vrisak“ (The Scream), inspirisana je čuvenim „Krikom“, slikom Edvarda Munka (Edvard Munch).

Naslovna fotografija: nafilmu.cz