Koliko god da su nam zanimljivi filmovi, iz bilo kog žanra, uvek više volimo da pogledamo kako se ustvari film snimao i da pročitamo zanimljivosti vezane za stvaranje istorijskih ili akcionih blokbastera, kao i neponovljivih komedija ili horora. Pored toga što se često razočaramo, koliko su neki efekti koji su nas ostavili bez daha, postignuti jednostavno, ili kada vidimo da su nedostižne morske dubine ustvari plitki bazeni, opet volimo da zavirimo iza kulisa. Zbog te radoznalosti pripremili smo za vas super interesantne „inside“ informacije o neprolaznim filmskim hitovima.

 

kum

Foto: The Godfather Wiki – Wikia

U kultnoj triologiji „Kum“ (The Godfather), ni u jednom delu nije spomenuta reč -mafija-. Ovo nije slučajno, jer je upravo prava italijanska mafija tražila da se ta reč izbegne. Ako ne verujete, sa uživanjem pogledajte filmove ponovo.

 

paranormalna_aktivnost

Foto: Collider

Film, koji je snimljen u nekoliko nastavaka, a radi se o hororima pod nazivom „Paranormalna aktivnost“ (Paranormal Activity), imao je u toku snimanja vrlo ograničen budžet, koji je iznosio 15.000 američkih dolara. Ukupna zarada od ovih filmova iznosila je neverovatnih 193 miliona dolara.

 

dzejms_kamerun

Foto: TheWrap

Nakon što je prvi put pogledao slavne „Ratove zvezda“ (Star Wars), poznati reditelj Džejms Kamerun (James Cameron), odlučio je da da otkaz na mesto vozača kamiona i da se „baci u filmske vode“. Ovo je bila dobra odluka.

 

roki_1976

Foto: Youtube

Legendarni film „Roki“ (Rocky) iz 1976. godine, u potpunosti je snimljen za neverovatnih 28 dana.

 

konjska_glava

Foto: Bingle Bog Facts

Konjska glava, koja je korišćena za potrebe snimanja jednog od delova „Kuma“ (The Godfather), zapravo je bila zaista prava.

 

joda

Foto: Youtube

Inspiraciju za mudrog zelenog džedaj majstora Jodu (Yoda), idejni tvorci „Ratova zvezda“ (Star Wars), pronašli su u slavnom naučniku Albertu Ajnštajnu (Albert Einstein).

 

terminator_2

Foto: arnoldschwartzenegger.tumblr.com

Honorar Arnolda Švarcenegera (Arnold Schwarzenegger) u filmu „Terminator 2“ (Terminator 2), bio je toliko veliki, da su fanovi izračunali, da je prosečno, po svakoj reči koju je izgovorio u tom filmu dobio 21.429 američkih dolara.

 

carli_caplin

Kada je Čarli Čaplin (Charlie Chaplin) primio svog počasnog Oskara (Oscar), dobio je aplauz koji je trajao čak 12 minuta i to je najduži zabeležen aplauz u istoriji ove manifestacije.

 

nikada_nisu_dobili_oskar

Foto: Collider

Možda će vam zvučati neverovatno, ali Harison Ford (Harisson Ford), Tom Kruz (Tom Cruise), Džoni Dep (Johnny Depp) i Bred Pit (Brad Pitt), iako nominovani, nikada nisu dobili Oskara.

 

kristofer_voken

Foto: GeekTyrant

Holivudska zvezda Kristofer Voken (Cristopher Walken), svaki put kada dobije scenario za novi film, obavezno prepravi znake interpunkcije, kako bi mogao da izgovara tekst onako kako on to želi.

Naslovna fotografija: cutting on the action – WordPress.com