Svi smo čuli za velike, dobroćudne i simpatične nojeve, koji mogu da porastu u visinu i do 3 metra. Ako vam kažemo da su malene, pufnaste loptice, koje ne teže više od 2 do 3 kilograma, a koje se zovu isto kao i ukusna voćka – kivi, takođe članovi porodice nojeva, da li ćete nam poverovati? Ove medene ptice, zakržljalih krila, pripadaju grupi endemskih vrsta koje naseljavaju Novi Zeland čiji su ujedno i nacionalni simbol. A evo po čemu su još jedinstvene i originalne:

 

Foto: yumurtaliekmek.com

Foto: yumurtaliekmek.com

Ove interesantne ptice nisu veće od kokoške i uglavnom su braon boje. Međutim, 2011. godine se dogodilo pravo malo čudo kada je u zatočeništvu rođen prvi kivi potpuno bele boje. Ornitolozi su naveli da nije u pitanju albino jedinka, a mališa je dobio ime Manukura, po hrabrom ratniku polinezijske mitologije.

 

Foto: ninabeidenkiwis.wordpress.com

Foto: ninabeidenkiwis.wordpress.com

Primarna i uočljiva razlika kivija u odnosu na sve druge ptice, jeste ta da su pokriveni dugim tananim perjem koje više podseća na krzno ili na kosu. Ispod mekanog pokrivača, nalaze se mala i zakržljala krila. I dok letačice imaju šuplje kosti, skelet kivija, ispunjen je koštanom srži.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Kao i daleko srodni kazuari i kiviji u svojoj porodici imaju zastupljeni polni dimorfizam, odnosno pojavu usled koje su ženke veće od mužjaka. Takođe zanimljivo je dodati da je ovo jedina vrsta ptica, gde ženke imaju dva aktivna jajnika. Polažu jaja daleko veća u poređenju sa svojom konstitucijom, koja umeju da teže ukupnu četvrtinu od same težine jedinke.

 

Foto: imgur.com

Foto: imgur.com

Spadaju u retke vrste životinjskog carstva koje bismo opisali kao monogamne. Kada jedan kivi pronađe svog životnog saputnika, poput pingvina, u stanju je da pored njega provede ceo život. Naučnici koji ih prate i proučavaju beleže parove koji su zajedno provodili i po dve decenije.

 

Foto: nzgeo.com

Foto: nzgeo.com

Iako su izrazito noćna vrsta, daleko su od stidljivih ili uplašenih. Baš suprotno, veoma su hrabre ptice, koje usput poseduju oštre kandže i jak kljun. Jedan od vodećih istraživača, doktor Džon MekLenan (John McLennan) je otkrio da kivi ume da bude potencijalno opasan, jer prilikom samoodbrane/napada odbacuje se kao iz katapulta, prilikom čega zadaje jak udarac u nogu, a zatim beži u zaklon.

 

Foto: nzbirdsonline.org.nz

Foto: nzbirdsonline.org.nz

Imaju odličnu memoriju pa su, kažu naučnici, u stanju da zapamte sve što im se dešavalo u poslednjih 5 godina! Vršeći istraživanja, naučnici su pokušali da ih zavaraju sa snimljenim glasom kivija koji su puštali u divljini, ali pokazali su se kao izuzetno intuitivni. Naime, ptice su kružile oko kasetofona dok nisu ustanovili da bez obzira na zvuke, “nije jedan od njih”.

 

Foto: newzealand.com

Foto: newzealand.com

Dok u zatočeništvu žive oko 30 godina, u svom prirodnom staništu mogu da dostignu starost i preko 40 godina.

 

Foto: fieldmuseum.org

Foto: fieldmuseum.org

Kivi je praktično živi fosil, a evo i zašto. Po procenama prirodnjaka ova ptica, u istom obliku, i istih karakteristika na Zemlji, postoji već više od 8 miliona godina! Ako im je verovati na reč, ovo je zaista jedno fantastično biće.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Izraženo je da imaju loš vid, pa tako noću vide do 2 metra ispred sebe, a preko dana znatno manje. Svaštojedi su, pa se tako na njihovom meniju nalaze crvići, paukovi, bube, voće, slatkovodne ribice, žabe, čak i jegulje.

 

Foto: iruntheinternet.com

Foto: iruntheinternet.com

Ako ste se ikada zapitali šta je prvo dobilo ime, ptica ili voćka, evo dugo očekivanog odgovora – ptica. Vremenom, reč kivi je postala nadimak za stvari koje su pronađene na Novom Zelandu, pa je tako kineska voćka preimenovana u kivi na Novom Zelandu zbog karakteristične opne.

Naslovna fotografija: ThingLink