Jedan mudar čovek je pre mnogo vremena zabeležio da svako ima sebe kao vredan imetak, te da ako sebe izgubi, ne preostaje mu ništa drugo. Iz nekog razloga u poslednje doba, koje se jako brzo menja, individualnost je osobina koje sve ređe ima, pa se oni, koji se bave umnim radom kao što je stvaranje u bilo kom obliku, uglavnom smatraju osobenjacima, mrgudima i mufljuzima. A istina je ustvari potpuno drugačija. Ako ste različiti, ako želite vreme samo za sebe i ako postoji nešto što ste spremni da podelite samo sa sobom, za to nema potrebe da se ikome izvinjavate. Da, stvari stoje tako, a evo za šta još nemojte nikada da se izvinjavate.

samoca

Foto: Hypebeast

 

 

Kada odvojite vreme da budete sami.

Samoća je pojava, prilikom koje čovk sam sebe upoznaje kroz svoje misli i analizu postupaka i vrlo je zdravo, čak i potrebno i preporučljivo, izvesan period u toku dana provoditi -inkognito-.

govoriti_sta_mislite

Foto: socialistworker.org

 

Kada govorite ono o čemu mislite.

Imati svoje mišljnje povodom bilo kog pitanja i glasno ga izraziti ne ostavlja nikakav prostor za izvinjavanje, jer tom prilikom iskrenost izlazi na videlo, a upravo to je osobina, koja bi trebala da predstavlja stub svake komunikacije.

 

ne_odgovarati

Foto: Lendio

Kada ne odgovarate na poruke odmah.

Dojadio vam je telefon, iako su vam stigle nove poruke i obaveštenja? To je sasvim u redu i nemojte se ni malo libiti da odložite telefon u stranu i bez njega izađete u šetnju recimo. I bez izvinjenja naravno.

 

ne

Foto: revita5.com/

Kada kažete ne.

“Ne”, je daleko najjasnije izražavanje svog stava i protivljenja nečemu što vam ne odgovara.

 

govoriti_istinu

Foto: jesusgilhernandez.com

Kada govorite istinu.

Istina. Zlata vredna, uvek poželjna i uvek na ceni. Često zna da zaboli i da opeče, ali je ujedno i lek za svaki problem. Izvinjenje nikada ne treba da joj bude pratilac.

 

biti_uspesan

Foto: lifefrosting.com

Kada ste dobri u nečemu.

Biti bolji od drugih u bilo čemu, zabavno je, inspirativno, ali na neki način i obavezujuće. Takođe stvara dobar osećaj, goni nas da se takmičimo sa samim sobom, ali nikada zbog toga ne treba da se izvinjavamo, pogotovo ne nekome ko nam gleda u leđa.

 

traziti_pomoc

Foto: attackofthecute.com

Kada tražite pomoć.

Od kako je sveta i veka, nikada nije bilo sramota potražiti pomoć i priznati da nešto ne možemo ili ne umemo sami. Neka je stid one koji mogu, a ne pružaju ruku i misle da zaslužuju izvinjenje kada je pruže.

 

neuspesi_i_greske

Foto: MSP Blog – Continuum

Za svoje greške i neuspehe.

Ono što ljudi uglavnom zovu -greške-, -problemi- i -neuspesi-, su ništa drugo do lekcije, koje su nas naučile kako sledeći put da uradimo nešto ispravno. Dakle, grešiti je dobro.

 

prati_svoje_srce

Foto: Street Art 360

Kada sledite svoje srce.

Često nailazimo na ljude koji više od svega vole da udele po koji savet, a kada nastupi stvarno teško doba, stoje na sigurnoj udaljenosti i gledaju kako se čovek koprca u svom problemu. Sledite sebe bez trunke srama, jer svako od nas živi sa svojim odlukama i posledicama istih, a ne neko drugi.

 

biti_svoj

Foto: Pinterest

Kada živite život na svoj način.

Svako ima pravo da vremenom stvori svoj sopstveni –dolce vita-, obojen u bojama koje njemu odgovaraju i niko nije krriv onima, koji to ne umeju da stvore. Umesto izvinjenja uživajte i to duplo.

Naslovna fotografija: WallDevil