Grčka mitologija obuhvata skup fantastičnih priča, bogova i bića, koje su blisko, a opet na bajkovit način, opisivali, vreme, rituale i ličnosti koje su živele u tom periodu. Mitovi se još mogu definisati i kao manifestacija ili slikovita predstava ljudske mašte i potrebe da se mtaforički objasne fenomeni i razne pojave. Izabrali smo 10 mitoloških ličnosti za koje mislimo da bez njih grčka mitologija ne bi imala isti značaj.

 

zena_meduza

Foto: Pinterest

Žena meduza je jedna od ukupno tri gorgone, ćerke morskog boga Forkije i njegove žene Keto.  Prema mitologiji, njena kosa bila je sačinjena od zmija otrovnica, koje su svojim ujedima pretvarale ljude u kamenje. Jedina od tri sestre nije bila besmrtna.

 

kerber

Foto: Pinterest

Kerber, zver koja čuva ulaz u Had, je ustvari gigantski pas sa tri glave i zmijom umesto repa. U podzemni svet je svako mogao da uđe ali niko nije mogao da ga napusti i za to se starao upravo Kerber.

 

lamia

Foto: Behind The Dark Gift – WordPress.com

Lamija, po mitologiji ćerka Posejdona i Libije, a ljubavnica velikog Zevsa, sa kim je dobila sina. Ljubomorna Hera joj je ubila dete i proklela ju je da gde god pogleda vidi mrtvu decu, a zatim je pretvorila u čudovište koje jede malu decu. Zevs se ipak smilovao, pa joj je dao moć da kada se previše umori izvadi svoje oči, odmori se i ponovo ih uzme nazad.

 

arakne

Foto: The Ohio State University

Arakne. Prvobitno je bila obična smrtnica, talentovana žena, sve dok je Atina, boginja mudrosti nije izazvala na takmičenje u šivenju tapiserija. Na kraju je prokleta i pretvorena u ogromnog pauka, a prokleta je jer se Atina uvredila kada je čula Arakne, kako se hvalila svojim talentom. 

 

argus

Foto: Pinterest

Argus Panoptes, mitologija je opisala kao džina sa stotinu očiju. Reč „panoptes“, znači svevideći, pa može da se prevede i kao Argus svevideći ili mnogooki. Služio je boginji Heri, po čijoj zapovesti je čuvao belu junicu, a to je bila Ija, jedna od Zevsovih ljubavnica. Nakon što je Hermes ubio Argusa, Hera je svih njegovih stotinu oči sačuvala i njima ukrasila paunov rep.

 

minotaur

Foto: Greek Mythology

Minotaur, biće koje je imalo kopita bika a torzo i glavu čoveka, bio je istovremeno stvor koga je kralj Minos, po savetu proročišta u Delfima, zatočio u lavirint, ne bi li sačuvao svoju ćerku od njega. Egejev sin Tezej je bio taj, koji je po sopstvenom zahtevu otišao u čuveni knososki lavirint i ubio Minotaura.

 

furije

Erinije, koje je rimska mitologija poznavala kao „furije“, najčešće su bile opisivane kao stare i ružne žene u crnoj odeći do poda, umesto prstiju su imale kandže, a umesto kose, zmije. Njihov glavni zadatak bio je da proganjaju sve one koji su počinili bilo kakav zločin, gde je prolivena krv i učinjena nepravda.

 

himera

Foto: pinterest.com

Himera, je ime koje se koristi u mitologiji kako bi bliže objasnilo bića koja su spoj nekoliko životinja. Uglavnom opisivana je kao biće sa lavljom i kozjom glavom i zmijom pozadi na mestu repa. U nekim verzijama čak ima i zmajeva krila i bljuje vatru. Smatrala se predskazanjem nevremena i nadolazećih katastrofa.

 

harpije

Harpije su, kako se navodi, ćerke morskog boga Taumanta i okeanide Elektre. U početku su ružno predstavljane, a kasnije ih je mitologija modifikovala u prelepa ženska stvorenja sa velikim krilima i dugim kosama. Zbog njih, trački kralj Finej nije mogao da se najede nikada i to za kaznu, a bile su opisane i kao one koje su odnosile duše u Had.

 

tifon

Foto: Ken Rolston

Tifon, moćno stvorenje, za koje mitologija tvrdi da je sin Here, koja ga je sama rodila iz ljutnje prema Zevsu. Imao je nenormalnu snagu, oglašavao se urlicima lava, iz očiju mu je sukljala vatra, a na ramenima je nosio stotine zmija. 

Naslovna fotografija: Pinterest