U doba kada su Medičijevi bili vladarska porodica, Firenca je nosila epitet evropskog dragulja. Sandro Botičeli, Rafaelo Santi, Mikelanđelo Buonaroti i konačno, Leonardo Da Vinči su imena koja su ostavila nemerljivo umetničko i kulturno nasleđe svetu, upravo zahvaljujući pokroviteljskom odnosu koji su Medičijevi imali prema umetnicima i kulturi uopšte. Pripadnici ove loze, postajali su kraljevi, kraljice i pape, a visoku kotu u društvu, koju su dostigli i održali puna četiri veka, duguju bankarrskim poslovima, kojima se porodica bavila. No, to je sve ono što znamo o firentinskoj dinastiji. A šta to ne znamo o članovima porodice Mediči?

 

pape

Foto: ThingLink

Čak četiri poglavara Rimokatoličke crkve potekli su iz čuvene firentinske porodice. Bili su to papa Leo X, koji je finansirao restauraciju bazilike Svetog Petra, papa Kliment VII, koji je svojevremeno platio sam otkup za sebe, kako bi izašao iz zatvora, papa Pije IV, koga je voleo narod i papa Leo XI, koji je obavljao pontifikat samo mesec dana.

 

savonarola

Foto: historicaleye.it

Najvatreniji protivnik Medičijevih, bio je monah dominikanskog reda Đirolamo Savonarola (Girolamo Savonarola), koji ih je optužio za tiraniju i veliki nemoral. Nakon smrti Lorenca Veličanstvenog, Savonarola se proglasio reformističkim liderom, te naložio spaljivanje svega što može da nagna društvo na moralno slabljenje – garderobe, knjiga, umetničkih dela, ogledala, kozmetike… Međutim, pošto se svojim aktivnostima u velikoj meri zamerio papi, ekskomuniciran je iz crkvene zajednice, a zatim i obešen i spaljen na mestu na kome je on spaljivao umetnine i druge predmete.

 

luj_XI

Francuski kralj Luj XI (Louis XI de France), bio je poštovalac Medičijevih, a i ne iznenađuje, jer su oni vodili njegove finansije i koji su mu, po potrebi davali u zajam znatne količine novca, kada bi kralj to zahtevao.

 

grb

Foto: Kafenisanje.rs

Za kontroverzni grb porodice vezivane su brojne priče, nagađanja i legende, ali jedino što se računa jeste istina, da je vekovima bio simbol jedne od najmoćnijih porodica u istoriji, čiji su članovi duboko urezali svoj trag u evropskoj istoriji.

 

makijaveli

Savremenik dinastije Mediči, veliki mislilac i filozof Nikolo Makijaveli (Niccolo Machiavelli) jednom prilikom je zapisao. „Firentinci su živeli u prosperitetnom miru sve do smrti Lorenca de Medičija 1492. godine, koji je stvorio svojom dobrom procenom i autoritetom“.

 

lorenco_velicanstveni

Lorenco de Mediči (Lorenzo de Medici), poznat još i kao Lorenco Veličanstveni, jedan od najpoznatijih izdanaka bankarske porodice, osim što je bio faktor stabilnosti za „dragulj Evrope“, kako je Firenca nazivana tada, bio je i pesnik, pa ne čudi njegova posvećenost proširivanju i bogaćenju čuvene biblioteke Medičijevih. Slao je svoje izaslanike na istok, koji su imali zadatak da prikupljaju dela klasične literature, koje je on davao na prevodjenje, a zatim i distribuirao po čitavoj Evropi. Na taj način, on nije samo širio, već je i omogućio ekspanziju humanizma.

U roku od 40 godina, slavna porodica potrošila je oko 460 miliona današnjih američkih dolara. „Ne kajem se zbog toga što sam potrošio iako mnogi misle da bi bilo bolje da sam sačuvao taj novac. Smatram da sam time doneo veliku čast našoj državi i da je novac dobro potrošen, zbog čega sam zadovoljan“, napisao je Lorenco uz ovaj obračun.

 

lav_x

Đovani di Lorenco de Mediči (Giovanni di Lorenzo de Medici), koji je vremenom postao papa Lav X, ostao je upamćen po prodavanju oproštaja grešnicima koji su bili voljni da za pare otkupe oprost od verskog vođe.

 

kozimo_de_medici

Kozimo de Mediči (Cosimo de Medici), koji je ostao upamćen pod nadimkom „Pater Patriae“ (otac domovine), napravio je od firentinske banke najuticajniju i najstabilniju finansijsku instituciju Evrope.

 

bus_medici

Poznato je da se loza Medičijevih sa muške strane ugasila, ali ju je produžila kraljica Katarina de Mediči, sa svojim sinovima. Da li ste znali da je bivši američki predsednik Džordž Buš (George W. Bush), jedan od potomaka francuske kraljice?

Naslovna fotografija: YouTube