U svetu filmske mašte, oni su definitivno bez premca. Iako pojedini od njih nisu dobili noseće uloge filmova koji su ih „proslavili“, svakako su glavni predmeti dečijih strahova, ali ni odraslima često nije bilo svejedno nakon njihovih izvedbi. Tvorci su nekih od najtežih zločina ikada počinjenih na filmskom platnu, kosmičkih prevara i religijskih sukoba. Udahnite duboko, rešili smo da vas upravo upoznamo sa 10 najokorelijih zlikovaca koje je svet filma imao.

 

demijan

Foto: omen.wikia.com

Demijan Torn (Demien Thorn).

Drugim rečima antichrist, lično. Od zlokobnog deteta parališućeg pogleda, preko dečaka čije prisustvo ledi krv u žilama, pa do odraslog antihrista, koji preko svoje korporacije ima upliv u poslove širom celog sveta, lik Demijana Torna oslikan je prilično realno. Zbog same ideje o njemu koja je dovoljno jeziva i strašna, našao se na samom vrhu naše liste vanvremenskih zloća.

 

penivajz

Foto: iHorror

To (“It”).

Najstrašniji klovn svih vremena, Penivajz (Pennywise the Dancing Clown), otkrio nam je drugu stranu bezbrižnog detinjstva. Mrtva trka je između toga da li je strašniji njegov izgled, koji podrazumeva razorno oštre zube i zloslutan glas, ili njegova (ne)dela. Bilo da čitate o ovom klovnu ili ga gledate na filmu, osetićete jezu, koja će dugo trajati.

 

sang_cung

Foto: comicvine.gamespot.com

Šang Cung (Shang Tsung).

Zli vrač i čarobnjak iz kultnog filma, odnosno igrice “Mortal Kombat” (Mortal Combat). Sa pravom smo ga uvrstili na listu, što zbog njegove zlobe kojom se razmeće, a koju je upotpunio karakterističan lik američkog glumca japanskog porekla Kari – Hirojuki Tagava (Cary – Hiroyuki Tagawa), kome apsolutno leže ovakve uloge.

 

majkl

Foto: collinsporthistoricalsociety.com

Majkl Majers (Michael Mayers).

Treba li bilo šta dodati za ovog hladnokrvnog i poremećenog ubicu kome je krajnji cilj da ubije svoju rođenu sestru i to ni manje ni više, nego baš za Noć Veštica (Halloween)…

 

ajkula

Foto: cinemablend.com

Ajkula (Jaws).

Neman iz dubina koja je sejala smrt i strah kroz  4 filmska nastavka. Okrutna i proračunata kakva jeste, nije propustila priliku da se osladi ko god bi joj pao u čeljusti. U doba kada je sniman film, bez obzira na vrlo oskudne mogućnosti specijalnih efekata, ajkula je ovekovečena kao jedan od najnezasitijih ubica filmskog platna.

 

predator

Foto: Pinterest

Predator (Predator).

Nevidljivi ratnik naučnofantastične mašte, nezaustavljiv i nemilosrdan. Ali, bez dvoumljena najgroznije od svega je njegov izgled, koji je zaslužan za potpuno uobličenu sliku zlog vanzemaljca. Ipak, ima još jedan koji je nešto gadniji od njega, a saznajte u produžetku ko je to.

 

elijen

Foto: avpgalaxy.net

Osmi putnik (Alien).

Misteriozni vanzemaljac, odurnog izgleda, izleže se iz jajeta, podsećajući na neku džinovsku koščatu ruku sa repom, koja poput parazita traži ljudskog domaćina, dok ne stasa da može da ubija. Potpuno je jasno zašto se našao u ovoj zlobnoj družini.

 

palpatin

Foto: Pinterest

Kancelar Palpatin – Dart Sidijus, galaktički Imperator (Chancellor Palpatine – Darth Sidious).

Iako većina tvrdi da je Dart Vejder (Darth Vader) najveći intergalaktički negativac, mi smo se ovom prilikom ipak odlučili za njegovog instruktora, koji za razliku od Vejdera, tokom serijala ni u jednom trenutku nije pokazao samilost ili trunčicu dobrog u sebi. Izmanipulisavši mladog Anakina od koga je kasnije stvorio mašinu u svojoj službi, zavladao je galaksijom kao Imperator, ali je svakako na mračan način i završio svoju strahovladu.

 

dzoker

Foto: bolsamania.com

Džoker (Joker).

Jedan od najokorelijih i najstrašnijih, monstruoznih likova. Betmenov veliki neprijatelj, unakaženog lica razvučenog u zastrašujuć osmeh, sejao je strah po ulicama Gotama (Gotham), ne prezajući ni od čega i ni od koga. Postao je simbol rušilačkog haosa i beskrupuloznog nastupa.

 

voldemort

Foto: YouTube

Lord Voldemort (Lord Voldemort).

“Onaj koji se ne sme imenovati” (The one who mustn’t be named), po nekim anketama opisuje se kao omiljeni antagonista iz dečije književnosti svih vremena. Ovaj –Mračni gospodar-, nešto je “mlađi” od ostaloh zlikovaca koje smo naveli, ali ni po čemu drugom ne zaostaje za njima. Progoneći malog dobrog čarobnjaka koji mu je na kraju i uzeo život, lako je dobio svoje mesto u prvom redu najstrašnijih imaginarnih likova ikada.

 

 Naslovna fotografija: All HD Wallpapers