Temu koju smo iz neopravdanih razloga zapostavili, odlučili smo da obradimo i vratimo je na vrh stranice! Ne čuju se, ne vide se, a učinkoviti su bez greške, pravo u metu. Namenjena za uništavanje ciljeva na velikim razdaljinama i to preciznim hicem, snajperska puška je razvojem ratne tehnologije dovedena do apsolutnog savršenstva. Svako ko koristi ovo oružje zna da se pod „što manjim utroškom municije“ podrazumeva upotreba samo jednog metka u svrhu obavljanja zadatka. Danas smo odlučili da vam predstavimo neke impozantne komade, pa ako ste ljubitelj vatrenog oružja, verujemo da ćete uživati u narednom prilogu.

 

Foto: blackrecon.com

Foto: blackrecon.com

„3RCR Battlegroup sniper“.

Kanadske proizvodnje, prava je ubitačna mašina, ako se uzme u obzir da je 2009. godine strelac ovim oružjem uspeo da pogodi talibanskog ratnika u Avganistanu sa razdaljine od čak 2.475 metara! Ovo nije prvi put da se oružije kanadske proizvodnje pokazalo kao izuzetno, s obzirom da su i ranije držali primat u uspešnom pogađanju živih meta sa velike razdaljine.

 

Foto: highend3d.com

Foto: highend3d.com

„Barrett M82“.

Poluautomatska snajperska puška koju je razvio američki proizvođač „Barrett Firearms“. Slobodno možemo konstatovati da je ovaj snajper najupotrebljivanije oružje svoje klase na svetu. Od 1982. godine, kada je proizvodnja započela, pa do danas, ovaj snajper dometa 1.830 metara, našao je primenu u 60 zemalja sveta.

 

Foto: sr.wikipedia.org

Foto: sr.wikipedia.org

„Zastava M93 Crna strela“.

Snajper domaće srpske proizvodnje, svetlost dana ugledao je sada već daleke 1993. godine. Spada u kategoriju teških snajpera zbog svoje vatrene moći. Efektivni domet iznosi 2.200 metara a princip rada mu je brzometni.

 

Foto: noreenfraserfoundation.org

Foto: noreenfraserfoundation.org

„Dragunov“.

Poluautomatska snajperska puška „Dragunov“ ili „SVD“ dobila je ime u čast Jevgenija Dragunova iskusnog konstruktora preciznog oružja. Sa težinom od 4 kilograma i dometom od 800 metara, ovo oružje bilo je prava senzacija kada se pojavilo na vojnom tržištu početkom 60-ih godina prošlog veka.

 

Foto: sr.wikipedia.org

Foto: sr.wikipedia.org

„SAKO TRG 42“.

Dugodometna snajperska puška finskog konstruktora, smatra se jednom od najkvalitetnijih pušaka ovog tipa u svetu. Efektivni domet joj je 1.500 metara. Lako je prepoznatljiva po vertikalnoj dršci oštrih ivica.

 

Foto: cgtrader.com

Foto: cgtrader.com

„Blaser R93 Tactical“.

Nemački proizvođač doveo je do perfekcije preciznost snajpera, koji je najkorisniji u dometu od 800 metara.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

„Chey Tac M200 Intervention“

Karakterističan po tome što je proizveden u malo primeraka ali i po svom fantastičnom dometu od preko 1.800 metara.

 

Foto: he.wikipedia.org

Foto: he.wikipedia.org

„L115A3 AWM“.

Konstruisan 1996. godine, sa upotrebom u mnogim zemljama širom sveta, postigao je domet od 2.300 metara.

 

Foto: farcry.fandom.com

Foto: farcry.fandom.com

„AS50“.

Poluautomatski snajper nastao zajedničkim snagama britanske i američke vojne industrije 2007. godine. Predviđeni domet mu je skoro 1.800 metara.

 

Foto: lobaevarms.com

Foto: lobaevarms.com

„SVLK 14S – Sumrak“.

Za kraj smo ostavili nešto i više nego posebno. Ruska vojna industrija sa ponosom je predstavila model snajperske puške koja u velikoj meri pomera standarde dugih cevi. Fabrika oružja „Lobaev Arms“ napravila je pravog specijalca, koji je dostigao domet od neverovatnih 4. 150 metara!!! Težina snajpera iznosi 10 kilograma a početna brzina zrna iznosi 900 m/s. Absolute snake!

Naslovna fotografija: World War Stories