Njegovo pravo ime bilo je Mohandas Karamčad Gandi, a slavni Rabindranat Tagore kumovao je imenu po kome ga je upamtila cela planeta – Mahatma Gandi, što u prevodu znači -velika duša-. Čovek koji je smatrao da Bog ne pripada ni jednoj religiji, jer je iznad podela, pa i verskih. Strogi vegetarijanac i živi mudrac. Evo kako je on govorio.

 

gandi_portret

Foto: HD Wallpapers

„-Oko za oko- će dovesti samo do toga da celi svet postane slep“.

 

gandi_mahatma

Foto: beautifulhdwallpaper.com

„Konstantan razvoj je zakon života i čovek koji pokušava da zadrži svoje dogme kako bi bio dosledan, dovodi sebe u lažnu poziciju“.

 

gandi

Foto: newhdwallpaper.in

„Razlika, između onoga što radimo i onoga što smo sposobni da uradimo, bila bi sasvim dovoljna da se razreši većina problema na svetu“.

 

gandi_mladost

Foto: celebritiesgallery.in

„Prvo če vas ignorisati, a zatim će vam se smejati; onda će se boriti protiv vas, a na kraju ćete pobediti“.

 

gandi_gandi

Foto: fulldesktopbackgrounds.com

„Budite promena koju želite da vidite u svetu. Naša veličanstvenost nije toliko u tome da popravimo svet, koliko je u našoj sposobnosti da promenimo sebe“.

 

gandi_ karikatura

Foto: mobcup.net

„Ne smemo nikako da izgubimo veru u ljudskost. Čovečanstvo je okean, a ako su nekoliko kapi tog okeana prljave, okean se neće uprljati.

 

gandi_skulptura_zlatna

Foto: hdwallpapersrocks.com

„Sreća je kada mislite, kažete i radite u harmoniji. Uvek imajte za cilj potpunu harmoniju misli, reči i dela. Uvek čistite misli i videćete da će sve biti dobro“.

 

gandi_indija

Foto: freehdwallpapersz.com

„Nije mudro biti previše diguran u sopstvenu mudrost. Zdravo je, podsetiti se, da najjači mogu oslabiti i da najmudriji mogu pogrešiti“.

 

9

Foto: searchphotos.in

„Čovek postaje veliki upravo u onoj meri u kojoj radi za dobrobit svojih ljudi. Nekada je liderstvo značilo borbu mišićima, ali danas znači slagati se sa ljudima“.

10

Foto: indianic.com

 

„Da nisam imao smisao za humor, odavno bih počinio samoubistvo“.

Naslovna fotografija:  Wallpapers Pick