Geografska definicija kaže da su kanjoni izuzetno duboki delovi rečnih dolina, čije formiranje je karakteristično za planinske predele. Mi bismo ih malo drugačije definisali. To su skrivena mesta, između planina i mora, čije dno se često ne vidi. Mogu biti vratolomno duboki, uski i oštri, pa i nepredvidivi, vijugavi, ili skriveni, ali da nisu baš takvi, izgubili bi na svojoj karakterističnoj lepoti.

antilopa_kanjon_arizona

Foto: Global Girl Travels

Antilopin kanjon, Arizona, Sjedinjene Američke Države (Upper Antelope Canyon, Arizona, United States of America). Prostor biblijskog izgleda, na prvi pogled deluje kao jedna velika kompijuterska obrada, međutim, stvarno je i uživo je još nestvarnije nego na slici.

blajd_juzna_afrika

Foto: South African Tourism

Kanjon reke Blajd, Južna Afrika (Blyde River Canyon, South Africa). Divlje, neistraženo i silovito, a opčinjavajuće, kao i ostatak Afrike.

Fjaðrárgljúfur1_island

Foto: Putokaz

U zemlji večite vatre i konstantnog leda, Islandu, postoji kanjon po imenu Fjaðrárgljúfur. Kao i ostatak zemlje u kojoj je skriven visokim liticama i lednicima, deluje potpuno bajkovito.

juta

Foto: Utah.com

Zemlja kanjona, nacionalni park, Juta, Sjedinjene Američke Države (Canyonland, national park Utah, United States of America). Prizor, kakav samo veličanstvena prirodna sila može da stvori.

kanjon_morskih-riba_namibija

Foto: robertmarksafaris.com

Kanjon morskih riba u Namibiji. Zanimljivo ime nije ništa u poređenju sa tim koliko zanimljivo izgleda.

kanjon_reke_uvac

Foto: Svet Putovanja

Ne, ovo nije čuveni Amazon, ovo je kanjon reke Uvac, Srbija i spada u jedno od najvećih prirodnih bogatstava koje naša zemlja ima.

koper_kanjon_meksiko

Foto: birdingthebrookeandbeyond.com

Kuperov kanjon, Meksiko (Copper Canyon, Mexico). Kao i ostali sa liste deluje fascinantno, pa po malo i nestvarno lepo.

pajn_krik_pensilvanija

Foto: theodysseyonline.com

Pajn Krik, Pensilvanija, Sjedinjene Američke Države (Pine Creek, Pennsylvania, United States of America). Nestvarno. Od ovoga se pogled teško može odvojiti.

vaimea_havaji

Foto: utrip.com

Kanjon na Havajima, Vaimea (Waimea Canyon, Hawaii). Uz ovakav prizor, reči su suvišne.

veliki_knjon_jeloustoun

Foto: Backpacker Magazine

Veliki kanjon, Jeloustoun, Vajoming (Grand Canyon of Yellowstone, Wyoming). Nalazi se u sklopu nacionalnog parka Jeloustoun i kao i ostatak parka, kanjon oduzima dah.

Naslovna fotografija: WallpaperSafari