Da je priroda neprikosnovena gospodarica čuda nad čudima, u to možemo da se uverimo prilikom svakog udaha, treptaja, koraka i dodira. Ona često stvara velika čuda. Velika poput slonova, cunamija, vulkanskih erupcija i plavih kitova. A ipak, kad – kad, stvori čudo koje nam može stati na dlan i pritom se komotno osećati. Oni su krhki, a opet jači od stena. Iako maleni, žive dugo, na najčudnijim mestima i u potpuno neverovatnim uslovima. Kopali smo, ronili, udubljivali se, mikroskopom tražili i našli 10 najmanjih životinja koje trenutno postoje na planeti Zemlji i nemojte nam verovati na reč da su fascinantni, uverite se u nastavku i sami.

 

najmanja_maca

Foto: Reddit

Gospodin Pibls (Mr. Peebles) je verovatno najmanji predstavnik svoje predatorske vrste. To je jedan maleni, vrlo živahan i umiljati mačak, koji teži svega 1 kilogram i 400 grama a visok je prizemnih 15 santimetara. Ne radi se o posebnoj vrsti, već o ređem genetskom poremećaju zaustavljenog rasta. Bilo kako bilo, gospodin Pibls je neodoljiv!

 

pigmejski_majmun

Foto: Flickr

Callithrix Cebuella pygmaea je naziv za najmanjeg predstavnika primata na svetu. Majušni pripadnik porodice majmuna dostiže visinu od 14 do 16 santimetara, a dok ženke teže 120, mužjaci imaju 140 grama. Topli Brazil, Kolumbija i Peru su domovina ovog majušnog bića. Iz milošte, lokalno stanovništvo ga naziva „džepni majmun“.

 

kolibri

Foto: Pinterest

Kolibri pčela ili „zujalica“ (Mellisuga helenae) je zvanično najmanja ptičica na svetu. Iako ova preslatka mrvica nema čak ni 2 grama, upadljivo je slatka i mila. Njena postojbina su guste kubanske šume.

 

zaba

Foto: randomontagnes.com

Minijaturna žabica, koju zoologija poznaje kao „Eleutherodactylus iberia“ toliko je mala da može da stane na nokat od palca, ali nemojte da vas to zavara, jer, bez obzira na svoju veličinu, spada u red najotrovnijih stvorenja na svetu. Poznate su i po tome što proizvode izuzetno visokofrekventne zvuke, preko 5 kiloHerca  (kHz).

 

najmanji_slepi_mis

Foto: Bespotrebno znanje

Bez obzira na svoju reputaciju krvopije, ovaj mališan će vas oduševiti. U pitanju je -bumbar- slepi miš, ili kako se još naziva -Kiti-. Teži oko 2 grama i dok je u letu, ako uopšte uspete da ga uočite, podsetiće vas pre na kolibrija nego na pravog slepog miša.

 

kameleon

Foto: Alchetron

Pored brojnih karakteristika koje ih odvajaju od ostatka životinjskog carstva kameleoni u svojoj porodici imaju i jednog posebnog člana po imenu „Brookesia micra“. Smatra se endemskom vrstom, jer naseljava svega nekoliko kvadratnih kilometara na udaljenom Madagaskaru. Najveći pronađeni primerak dosegao je 3 santimetra dužine.

 

najmanji_kajman

Foto: BioLib

Paleosuchus palpebrosus ili, narodski rečeno, mošusni kajman, bez obzira što je najmanji reptil iz svoje vrste, koji tokom života naraste svega 1,5 metara, podjednako je otporan na životne uslove, čak je otporniji na hladnoću od svojih rođaka koji dostižu i nekoliko puta veću dužinu.

oktopod

Foto: dailygeekshow.com

Živi u morskim dubinama u kojima ne dopire svetlo sa površine. Ipak, to ga nije sprečilo da se, presladak, kakav jeste tako sav malen, pojavi na našoj listi. U pitanju je najmanji oktopod na svetu, koji se klasifikuje kao “Opistotheuthis genus”. Kako god da se zove, slovi za nešto najslađe što je izronilo iz mračnih dubina.

314

Foto: natgeotv.com

Koralne grebene zapadnog Pacifika naseljava 2 santimetra dugačak i jedva vidljiv Pigmejski morski konjic. U početku, kada je otkriven, mislilo se da se radi o mladunčetu neke nove vrste, dok nije ustanovljeno da je to njegova prirodna veličina.

pigmejska_krtica

Foto: mob.zivotinje.rs

Patuljasta krtica naseljava bajkovite predele Irske, a u poslednje vreme, svoje stanište je počela da širi putem Evrope, pa sve do Azije. Ova pufnica teži jedva 4 grama, a može da poraste 10 santimetra, računajući i rep.

Naslovna fotografija: www.pinterest.com