Nauka ga je definisala kao skup nespecifičnih reakcija čovekovog organizma na štetne faktore, koji deluju iz radnog ili životnog okruženja. Praktično, stanje stresa je blizu stanja šoka koji telo prolazi, kada se dogodi neki neočekivani problem ili nesreća. Uglavnom, sve što znamo korisno o ovoj pojavi, zaboravimo kada ona nastupi, ali dobitnu kombinaciju, po kojoj ćemo prevazići stres, moramo da pronađemo sami, tu ne može niko da nam pomogne. U produžetku možete pronaći neke korisne trikove, koji mogu da vam budu od koristi. I nama.

 

hiv_stres

Foto: TheBody.com

Da li ste znali, da osoba koja je zaražena HIV virusom, a konstantno trpi stanje stresa može da doživi da bolest daleko brže napreduje? I obrnuto, ako nije pod stresom, bitno se umanjuje progres.

 

nesanica

Foto: drfeliciachang.blogspot.com

Ukoliko je veliko uzbuđenje odgovor tela na stres kome je izloženo, vremenom može da se pojavi hronična nesanica.

 

neplodnost

Foto: Itoozhi Ayurveda

U oko 30% slučajeva neplodnosti kod žena, stres je jedini uzrok takvog stanja.

 

afirmativno

Foto: aspergerz.biz

Stres je moguće umanjiti, samo ukoliko razmišljate o tome kako se ne nervirate, dakle autosugestija u ovom slučaju ima ogromnu moć. Afirmativno razmišljanje, vizuelizacija fantazija, pa čak i pozitivno razmišljanje, može znatno da umanji stresno stanje.

kortizol

Foto: goqii.com

 

Smejanje recimo, umanjuje stress tako što smanjuje nivo hormona kao što je kortizol (cortisol), epinefrin (epinephrine) and adrenalin (adrenaline).

 

baoding

Foto: ballmanufactory.com

 

Baoding loptice, ili kineske kugle protiv stresa, osmišljene su u periodu dinastije Ming u mestu poi menu Baoding. To su bile gvozdene loptice, koje, kada su se u paru držale u ruci, dodirivale su akupunkturne tačke, te ih masirale i na taj način pomagale otklanjanju stresa.

 

dete

Foto: Prezi

Kod deteta razvojni proces može biti znatno ugrožen, ukoliko je ono pod konstantnim stresom. Do svakojakih poremećaja dolazi jer hipofiza u stanju stresa ne luči dovoljno hormona rasta.

 

nema_krvarenja

Foto: 102fmnatal.com.br

Kada je osoba pod jakim stresom, moguće je da ukoliko ima otvorenu ranu, ona uopšte neće krvariti. Do ove pojave dolazi, jer se usred stresa kapilari zatvaraju.

 

pretposlednje

Foto: emaze.com

Prema naučnicima, stres je evolutivni proces, koji može pomoći čoveku u određenim uslovima da preživi. Pod privremenim okolnostima, stres pomaže unapređujući fizičke performanse i mentalne sposobnosti.

crna_cokolada

Foto: remediesforme.com

Nutricionisti su došli do zaključka da umereno i povremeno konzumiranje crne čokolade može da pomogne redukovanju nivoa kortizola, hormona koji proizvodi stres, kao i drugih hormona koji potpomažu.

Naslovna fotografija: Provanax