Da li sebe smatrate inteligentnom osobom? Pošto pretpostavljamo da je odgovor pozitivan, uz sav rizik da pomislite da smo nepristojni, zamolićemo vas da porazmislite o svom odgovoru, jer biće koje ćemo vam sada predstaviti, zadivilo bi, a možda i posramilo čak i samog Ajnštajna. One, lete unaokolo, grakću, deluju na prvi pogled opasno, ali istini na volju, malo koje stvorenje po inteligenciji može da im parira po dovitljivosti i pameti. Posle ovog teksta, sigurni smo da ćete na vrane gledati drugim očima, baš kao i mi.

 

prilagodljive_1

Foto: collective-evolution.com

Poseduju fascinantnu sposobnost prilagođavanja i uklapanja u sredinu. Vrlo brzo su naučile da mogu da pronađu mnogo hrane u blizini kamiona koji odnosi đubre, pa su zapamtile čak put kojim se đubretari kreću, a da ovde ne bude kraj, dodaćemo i da su sposobne da zapamte ako im neki đubretar baci nešto hrane i oko njega se uvek okupljaju.

 

pametne_2

Foto: Pinterest

Izraženo su analitična stvorenja i imaju sposobnost da analiziraju situacije. Naučno je dokazano da mogu da rešavaju i zahtevne probleme. Grupa naučnika, odlučila je da sprovede eksperiment, po kome će parče mesa privezati za štap i staviti ga ispred vranae. Nakon što kratko prostudiraju problem, ptice kreću sa rešavanjem. Najpre sednu na štap, a onda počnu svojim nogicama, jednom po jednom da vuku parče mesa dok ne razlabave kanap i oslobode ručak.

 

mozak

Foto: awaytogarden.com

Od svih postojećih ptica koje lete našim nebom, vrana je je jedina ptica čiji je mozak proporcionalno veliki telu. Ovo je jedan od razloga zašto su, između ostalog, često u stanju da nadmudre čoveka.

 

dugo_su_ovde

Foto: Pinterest

One spadaju u starosedeoce planete, jer jezde nebeskim prostranstvima već 17 miliona godina, u prilog čega svedoče fosili pronađeni na tlu Okeanije i Australije.

 

covek_i_vrana

Foto: jonlieffmd.com

Anatomija njihovog mozga, veoma je slična anatomiji ljudskog mozga zaključili su ornitolozi koji su sproveli niz opsežnih ispitivanja, u pokušaju da objasne vanserijsku inteligenciju ovih ptica.

 

jedu_bilo_sta

Foto: crowcentric.com

Pored objašnjena reči -svaštojed-, u enciklopediji bi bez problema mogla da stoji slika vrane, jer su one to u pravom smislu reči. U stanju su da se hrane kao lešinari, ali bilo šta što se nađe na meniju poslužiće da utole glad. Bukvalno bilo šta.

 

monogamne

Foto: billhubick.com

Izrazito su monogamne i kada jednom pronađu srodnu dušu, do kraja života ostaju sa njom. Polno sazrevaju u drugoj godini života, ali pare se onog trenutka tek kad nađu odgovarajućeg partnera sa kojim ostanu, nikako pre.

 

znaju_cije_su

Foto: io9.com

Vrlo su socijalne i međusobno druželjubive. Međutim, čak i kada je na jednom mestu nekoliko jata, one tačno znaju kom jatu pripadaju, jer svako jato, ako verujete, ima svoj dijalekt kojim se služi.

 

memorija

Foto: ohmedia.my

Dovoljno je da vas jednom samo opaze kako radite nešto dobro ili loše i da zapamte vaš lik do kraja života. U Sijetlu (Seattle) grupa naučnika nosila je specifične maske u trenutku kada su od jata uzeli 7 jedinki koje su kasnije pustili. Vrane su zapamtile maske i kada god bi ih ponovo videle napadale su ih.

pricaju

Foto: readesl.com

Imaju sposobnost međusobne komunikacije koja se čak odnosi na detalje. Ako se jednoj vrani nešto desi, to će se proneti po čitavom jatu, pa će se i ostale vrane čuvati. Ili pak, ako jedna pronae novi izvor hrane, za tili čas će raširiti poruku celim jatom, direktno i posredno.

Naslovna fotografija: Wallpaper Abyss – Alpha Coders