„Daj Bože, samo da u životu svake večeri budem na sceni, ništa mi drugo ne treba“. Ovo je citat iz devojačkog dnevnika, deteta koje nije ni slutilo da će postati ikona srpske i balkanske glumačke scene. Njena majka, inače po poreklu sefardska Jevrejka, pokušavala je da ju nagovori da postane daktilografkinja, međutim, snovi su sezali dalje od prostih kancelarijskih zidova. Jedinstvena, vanserijski talentovana, urnebesna i neponovljiva, Jelisaveta Seka Sabljić.

bez_idola

Foto: Banija Online

 

Jednom prilikom je izjavila kako nikada, po pitanju glume nije imala nikakvog idola, niti uzor. Idealizovala je glumu kao poziv, pa čak navodi i da je svojevremeno mislila kako je Grejs Keli (Grace Kelly) luda, što je žrtvovala posao glumice da bi bila tek princeza.

sin_stefan

Foto: Blin.ba

 

Iako nije nikada formalno bila u braku, ima sina Stefana, koji takođe pliva vodama umetnosti. 2013. godine, postala je baka jednog malog Leona, za koga kaže da je u njenom životu na mestu pre svih.

 

komedija_namcori

Foto: Super radio

Vlada mišljenje da su ljudi koji se bave komedijom često ozbiljni, narod bi rekao namćorasti, osobeni, a često čak i mračni. Samim tim što najviše voli da se osami i ne voli puno da se druži, harizmatična glumica to i potvrđuje.

 

dadov

Foto: Dadov

Fakultet Dramskih Umetnosti, završila je kao najbolja u klasi Mate Miloševića. Jedan je od osnivača amaterskog pozorišta „Dadov“, koje i danas postoji.

 

rodjena_u_beogradu

Foto: Put u Art

Rođena je 13. juna 1942. godine, a upravo ove godine slavi tačno pola veka svoje fantastične karijere, tokom koje je zasmejavala i oduševljavala bez izuzetka.

puno_nagrada

Foto: Kurir

 

Neke od nagrada koje je dobijala tokom svih ovih godina su i „Zlatna arena“, statueta „Zlatni ćuran“, nagrada „Ljubinka Bobić“, nagrada za glumački par godine, koji je podelila sa Nikolom Simićem, nagrada „Velika Žanka“ i najvažnija od svih, najveće priznanje koje jedan umetnik može da dobije, nagrada za životno delo „Dobričin prsten“.

 

gluma_uzima_sve

Foto: Espreso

Glumu smatra pozivom sa kojim, kako navodi „nema zezanja, jer ona traži sve“. Na ovaj način možda i najbolje opisuje zašto nikada nije zasnovala bračni odnos, na koji bi, kako sama kaže, odlazilo mnogo energije.

 

samokriticna

Foto: srbijauslici.blogspot.com

Kao i svaki predani profesionalac, veoma je samokritična, te često ne bude zadovoljna kako je iznela neku scenu, pa to začini rečima: „Seko, glupačo, šta si to uradila“. Do sada je iza sebe ostavila čak 152 uloge, ali i dalje tokom snimanja lovi svoje greške.

 

ostrvo_rose

Foto: Blic

Leto voli da provodi u miru i tišini mesta Rose na poluostrvu Luštice u Crnoj Gori gde ima svoju kuću. Smatra da je to mesto njene potpune privatnosti i intime, te joj čini veliki napor kada je i tamo zamole za po neki intervju.

 

74_godine

Foto: Novosti

Radost joj pričinjavaju male i jednostavne, lepe, stvari koje je okružuju. Iako ima 74 godine ne posustaje kada su novi projekti u pitanju i otkriva da svaku novu ulog smatra jednim posebnim izazovom, te da odakle i dobija snagu da, zadati joj lik, iznese na, samo njoj, svojstven način.

Naslovna fotografija: Azramag