Svet ga je upamtio po imenu „Crocodile Hunter“ (lovac na krokodile) i po tome što je, kad god bi naišao na zverku koja je pokušavala da ga ubode ili ujede uzvikivao i ponavljao: „Such a beautiful animal!“ (kakva divna životinja). On je jedan od onih vrlo retkih ljudi, nakon čije smrti je ceo svet na trenutak zanemeo. Delovao je nepobedivo, dok smo gledali njegove akrobacije sa krokodilima, koje je neobično dobro poznavao i koji su ga prihvatali. U produžetku možete pročitati malo poznate činjenice o ovom neverovatnom čoveku, za koga su njegovi saradnici smatrali da će živeti zauvek.

 

od_malena_sa_zivotinjama

Foto: Pimterest

Čitav svoj život proveo je okružen životinjama. Za svoj šesti rođendan dobio je na poklon ljubičastog pitona, a do svoje devete godine već je uveliko hranio krokodile, pod nadzorom svog oca Boba, od koga je i nasledio ogromnu ljubav prema reptilima.

 

porodica

Foto: news.com.au

Sa suprugom Teri (Terri) dobio je dvoje dece. Zanimljivost je ta, da je njegova ćerka dobila dva imena, Bindi Su Irvin (Bindi Sue Irwin) i to po Stivovom omiljenom morskom krokodilu, po imenu Bindi i njegovom ljubimcu psu, po imenu Su (Sue). Govorio je da je njegova ćerka verovatno glavni razlog njegovog postojanja.

 

boji_se_papagaja

Foto: caperingminds – WordPress.com

Prilikom gostovanja u emisiji, kod popularnog Larija Kinga (Larry King), priznao je da je nakon brojnih ujeda papagaja, počeo da ih se plaši. Izlišno je dati bilo kakav komentar, znajući sa kakvom lakoćom se kretao među krokodilima, zmijama otrovnicama i drugim zaista opasnim životinjama.

 

borac_za_divljinu

Foto: russianmachineneverbreaks.com

Jednom prilikom je izjavio sledeće i to je možda i najbolji mogući opis njega samog: „Smatram sebe borcem za divljinu i moja misija je da čuvam ugrožene vrste“ (I consider myself a wild-life warrior. My mission is to save the world’s endangered species).

 

stivov_otac

Foto: mygc.com.au

Poslove oko vođenja parka, koji je bio dom brojnih životinja, otac Bob i majka Lin (Lyn), prepustili su Stivu 1991. godine, koji ga je ubrzo imenovao u australijski zoo vrt.

 

Sam po sebi poseban i specifičan, a privržen životinjama i divljini, svojoj supruzi Teri, koju je oženio 1992. godine priredio je medeni mesec za pamćenje. Poveo ju je da zajedno uhvate jednog krokodila i ova akcija je postala ujedno i prva epizoda serijala „Crocodile Hunter“, koja je doživela veliki uspeh kod publike u Sjedinjenim Američkim Državama i Engleskoj.

 

sou_u_122_zemlje

Foto: liyuantv.com

Nesvakidašnjim pristupom opasnim životinjama, kao i odnosom punim poverenja prema njima, osvojio je pažnju, ljubav i divljenje publike širom sveta, a u prilog ove tvrdnje, govori i podatak da je njegov šou emitovan u čak 122 zemlje širom sveta.

 

kornjaca

Foto: moviepilot.com

U Stivovu čast, s obzirom da ju je on i otkrio, jedna vrsta kornjača dobila je ime po njemu – Elseya Irwini.

 

Povodom proslave stogodišnjice postojanja, Stiv je dobio počasnu medalju, 2001. godine. Odlikovan je ovim značajnim odličjem za doprinos koji je dao očuvanju životne sredine u globalu, kao i zaštiti životinja, a ujedno i za promociju i doprinos turizma Australije.

imenovan_za_profesora

Malo pre svoje neverovatne smrti, 2006. godine, imenovan je za profesora na Univerzitetu u Kvinslendu (Queensland), na katedri integrativne (sveobuhvatne) biologije.

Naslovna fotografija: wildlifewarriors.org.au