Kada u Srbiji neko kaže „daske koje život znače“, to je znak za vrednost kojom malo koja zemlja može da se pohvali. Glumački talenat koji posedujemo zaista je nemerljiv i slobodno možemo reći poznat celom svetu. Gaga, Gidra, Manda, Đuza, sve su to stubovi srpskog glumišta koji više nisu sa nama, ali bez obzira na to, oni nastavljauju da žive kroz svoje legendarne uloge i da daju lekcije mladim naraštajima. Mi smo se odlučili za 10 veličanstvenih koji nisu predviđeni da odu u zaborav.

 

olivera_markovic

Foto: Blin.ba

Olivera Marković. Neponovljiva Olivera, uvrštena je na listu najboljih glumica XX veka. Svaku ulogu je maestralno izvela, bez obzira da li je bila komšinica Angelina u seriji “Otvorena vrata”, ili tetka Dimitrija Pantića u “Tesnoj koži 4”. Preminula je u 86-oj godini života, ostavljajući iza sebe domaći zadatak mladim glumačkim naraštajima.

 

nikola_simic

Foto: Dnevno

Nikola Simić. Stariji će ga pamtiti bo brilijantnim ulogama kao što je ona u kojoj je tumačio Dimitrija Mitu Pantića, kroz sva četiri nastavka kultnog filma “Tesna koža”. Oni mlađi su ga upamtili kroz glas mnogih crtanih likova, kao što je bio Duško Dugouško, nindža kornjača Mikelanđelo, Miki Maus, Šilja, Gargamel… Sa razlogom nosi epitet neprolaznog.

 

djuza

Foto: aktuelno.net

Vlastimir „Đuza“ Stojiljković. Potekao je iz učiteljske porodice, a glumom se kao vrlo mlad bavio amaterski i mada upisuje Rudarsko-geološki fakultet, vrlo brzo uviđa da je gluma ustvari njegov poziv. Proslavilo ga je “Pozorište u kući”, a sjajne uloge su se samo nizale. Poput Nikole Simića, pozajmljivao je glas brojnim crtanim likovima, kao što je Patak Dača, Pepe le tvor, nindža kornjače Leonardo i Rafaelo… Karijera i talenat za primer, rekli bismo.

 

manda

Milorad Mandić „Manda“. Mogli bismo da nabrajamo i nabrajamo njegove uloge, kojoj je, svakoj pojedinačno, udahnuo dušu i ličnost, ali nevažno da li smo ga upamtili kao Radovana, Viljušku, Milašina, ili pak Kurjaka, u svakoj izvedbi je briljirao. Ostavio je neizbrisiv trag kao glumac, televizijski voditelj, a možda posebno i kao glumac u dečijim predstavama.

 

ruzica_sokic

Foto: Buka

Ružica Sokić. Brilijantna kakva je bila, njenu karijeru obeležile su zahtevne uloge, ali i brojne nagrade, među kojima su najvrednije “Žanka Stokić” i Dobričin prsten. Njena karijera otpočela je davne 1957. godine, a na kući u kojoj je živela u martu 2016. godine otkrivena je spomen ploča. Preminula je nakon borbe sa Alchajmerovom bolešću, decembra 2013. godine.

 

bata_stojkovic

Foto: Wannabe

Danilo „Bata“ Stojković. Jedan od najboljih srpskih glumaca svih vremena. Jedinstven i autentičan, gotovo ni jedan film nije snimljen a da on u njemu nije imao glavnu ulogu. Urođeni talenat utabao mu je put u nezaborav. Srpsko glumište broji veliki broj talenata, ali ni jedan nije bio kao Bata Stojković.

 

scepan_scekic

Foto: Mondo

Danilo Lazović. A možda bolje da kažemo Šćepan Šćekić, jer verovatno nema ko ga nije upamtio po tom liku. Na našoj listi se našao kao jedan od najpopularnijih glumaca modernog doba. Bio je monarhista i zalagao se da veronauka postane obavezan predmet u školama.

 

dragan_nikolic

Foto: Kurir

Dragan Nikolić. Naš Lepi Gaga. Milenin suprug. Miljenik cele nacije. 2000. godine dobio je nagradu za životno delo, koja nosi naziv još jednog velikog glumca, “Pavle Vujisić”. Prle, Flojd, Urke, Popaj i dalje su među nama i biće još dugo.

 

bora_todorovic

Foto: SeeCult

Borivoje Bora Todorović. Iza njega je, pored njegove bogate karijere ostala njegova sestra, čuvena Mira Stupica i sin, takođe fantastičan glumac, Srđan Žika Todorović. Kaže se da je najteže biti dobar komičar, a Bora je umeo da zasmeje kao niko. Setimo se samo legendarne uloge Đenke u filmu “Maratonci trče poslednji krug”. Ni ozbiljne uloge, kao što je uloga Luke Labana iz “Profesionalca”, nisu mu bile strane. Bez obzira što nas je ostavio toplog leta 2014. godine i dalje punim sjajem sija Borina zvezda na glumačkom nebu.

 

zika_pavlovic

Foto: telegraf.rs

Dragomir Bojanić „Gidra“. Neponovljivi Žika Pavlović. U najranijoj mladosti ostao je bez oba roditelja, ali to ga nije sprečilo da se uvrsti u red najpoznatijih glumaca ovih prostora, a i šire. Šezdesetih godina, snimio je nekoliko vesterna i akcionih filmova u Italiji, pod pseudonimom Antoni Gidra.

Naslovna fotografija: slobodnimediji.com