Jedan od najkomplikovanijih poremećaja za objasniti ali i za ustanoviti. Uglavnom za te osobe mislimo da su prosto sebične, ili opsednute sobom. Istina je, na žalost, daleko mračnija. Stručnjaci su ovo nazvali „narcisoidni poremećaj ličnosti“ (Narcissistic Personality Disorder). Uzrok ovog poremećaja je nejasan i nedefinisan, pa to dodatno širi spektar mogućnosti i otežava dijagnostifikaciju. Osobe koje obole od ovog poremećaja najbolje možemo osloviti sa „emocionalni daltonisti“, iz prostog razloga što im se vremenom gasi empatija prema tuđim potrebama, pa najviše pate oni koji su im i najbliži. Kako prepoznati osobu obolelu od ovog poremećaja? Hajde da pokušamo da otkrijemo.

 

Foto: crosswalk.com

Foto: crosswalk.com

Iz nekog, takođe neobjašnjivog razloga, od ovog poremećaja češće oboljevaju muškarci nego žene.

 

Foto: zlatnaribica.rs

Foto: zlatnaribica.rs

Postoje navodi koji kažu da je lekar opšte prakse nekvalifikovan da utvrdi ovaj poremećaj, već da to može samo psihijatar ili psiholog, koji se posebno bavi ovim poljem ljudske psihe.

 

Foto: alpha-men.net

Foto: alpha-men.net

Iako često spolja deluju samouvereno, srećno i ispunjeno, iznutra je potpuno drugačija slika. Imaju konstantnu potrebu da ih okolina validira i pohvaljuje, jer zapravo, sami u sebi ne osećaju samovrednost, koja uglavnom zavisi od toga kakvu projekciju o sebi naprave pred drugim ljudima.

 

Foto: blogs.discovermagazine.com

Foto: blogs.discovermagazine.com

Razlozi, odnosno „okidači“ koji uzrokuju ovaj poremećaj modernoj nauci su i dalje potpuno nejasni, mada se može pripisati krhkijim mentalnim sklopovima koji su od detinjstva trpeli neki oblik maltretiranja, bilo od strane člana porodice ili nekoga iz neposredne blizine, kao i gubitak osobe za koju je neko bio dubinski vezan.

 

Foto: smallbiztrends.com

Foto: smallbiztrends.com

Možda će zvučati naivno, ali jedan od načina da otkrijete osobu sa ovim poremećajem, jeste da vam kupi poklon. Ako ste mu na listi bliskih prijatelja a on vam odabere neki potpuno neadekvatan poklon, koji više deluje da je birao za sebe nego za vas, odličan je trenutak da obratite pažnju na tu osobu.

 

Foto: healthyplace.com

Foto: healthyplace.com

Gotovo je pravilo da će vas osoba sa ovim poremećajem uveravati o sopstvenoj grandioznosti koje zapravo nema, očekujući da za to dobiju uvažavanje, a sve to bez adekvatnih činjenica koje bi potkrepile te njegove tvrdnje.

 

Foto: isaiahhankel.com

Foto: isaiahhankel.com

Neće prezati od toga da koriste okolinu ili pojedince za svoje lične potrebe dok god to njima lično odgovara, a ni sposobnost manipulacije im nije strana.

 

Foto: deviantart.com

Foto: deviantart.com

Neizostavan deo poremećaja je svakako i arogantno i pompezno držanje koje imaju pred drugim ljudima, kao i konstantno uspostavljanje kontrole nad drugim ljudima.

 

Foto: playbook.amanet.org

Foto: playbook.amanet.org

Njihova česta odlika je i zavist prema drugima, ali i uverenost da su drugi zavisni na njih.

 

Foto: the-iseiblog.com

Foto: the-iseiblog.com

Ko ih bolje poznaje, zna da imaju izuzetno slabo samopouzdanje, da nisu u stanju da podnesu tuđu kritiku i da kada se loše osećaju imaju veliku potrebu da omalovažavaju druge ljude, jer ih to čini superiornijim, u njihovim očima.

Naslovna fotografija: Talkspace