Glumac, narator i reditelj. Dobitnik je čuvenog Oskara, kao i Zlatnog Globusa. Prepoznatljiv je po svom dubokom i karakterističnom glasu, zbog koga ga je posebno zadovoljstvo slušati. Brojne uloge u kojima je blistao, kao i ukupna karijera, govore same za sebe, a mi smo za vas izvukli najinteresantnije podatke, koje niste znali o ovom svestranom talentu.

 

rodjen_u_memfisu

Foto: Pinterest

Rođen je u gradu Memfisu (Memphis), država Tenesi (Tennessee), 01. juna 1937. godine.

 

rodjaci_u_nigeriji

Foto: kwekudee-tripdownmemorylane.blogspot.si

Potekao je iz skromne porodice, od majke koja je bila učiteljica i oca koji je bio berberin i koji je umro od ciroze 1961. godine. Analiza DNK koju je radio jednom prilikom, pokazala je da su neki od njegovih rođaka poreklom iz Nigerije u Africi.

 

prva_uloga

Foto: Pinterest

Svoju prvu ulogu, u kojoj se lepo pokazalo da poseduje veliki talenat, odigrao je sa samo 9 godina i to u školskoj predstavi. Sa 12 godina je već počeo da osvaja nagrade za uloge koje je glumio.

 

poseduje_bluz_bar

Foto: Reddit

Vlasnik je i poslovođa jednog lepog bluz kluba u Klarksdejlu (Clarksdale), Misisipi (Mississippi).

 

porodica

Foto: pinterest

Iz mlađih dana ima dvoje vanbračne dece, a ukupno četvoro. Takođe, iza sebe ima dva braka, koja je on okončao.

 

bio_plesac

Foto: missemmamm.com

Početkom 60-ih godina prošlog veka, Frimen se preselio u Los Anđeles, gde se zaposlio kao zapisničar na koledžu. U to vreme, bio je i u Njujorku, gde je radio kao plesač na Svetskoj izložbi, kao i u San Francisku, gde je bio član muzičke grupe pod nazivom „Opera Ring“. 

 

narator

Foto: thenextweb.com

Često je dobijao posao pripovedača, zbog boje glasa kojom je plenio. U pojedinim dokumentarnim filovima, tražili su mu da glas pozajmljuje, ni manje ni više, nego samom Bogu.

 

govori_francuski

Foto: Pinterest

Odlično razume i tečno priča francuski jezik. Prvi je glumac Afro – američkog porekla, koji je imao tri nominacije u istoj kategoriji.

 

humanitarac

Foto: wesharepics.info

Baveći se višegodišnjim humanitarnim radom, uvideo je koliki je značaj pčela i njihovog načina života. Zato je odlučio da ih i sam čuva, u svojoj kući u Misisipiju. Takođe, navodi, da kada radi oko njih nikada ne nosi zaštitno odelo, jer ga ne ujedaju.

 

brilijantan_glumac

Foto: etfrag.com

Čitava njegova karijera, brojni pokušaji, padovi, ali kasnije i vrtoglavi usponi su dokaz da, kojim god poslom da se bavimo, upornost je neophodan sastojak, ako mislimo da stignemo na vrh, gde smo i pošli.

 

 Naslovna fotografija: Wallpapers4u.Org