Veliki mudrac mog, tvog i našeg vremena. Svačijeg vremena. Onaj, koga je svako od nas po malo doživljavao kao svog deku koji uvek ima nešto zanimljivo da ispriča. Nesebična ljubav prema deci svrstala ga je među one kojima smrt ne može ništa. Jednom prilikom je rekao: „Intelektualac nije onaj koji je diplomirao na fakultetu, već je onaj ko ima pravo rešenje u pravom trenutku“. Bio je čovek koji je mogao da uradi sa svojim životom bilo šta i da se popne u neslućene visine. Ali skroman, kakav je bio, odlučio se za najlepši posao na svetu – rad sa decom. Da, to je on, dečiji smehotvorac, Raša Popov.

 

fore_i_fazoni

Foto: rtv.rs

Nema deteta koje je rođeno 80-ih a da se ne seća čuvenog, prvog serijala „Fazoni i fore“, koji je emitovan 1993. godine. Raša je znao da postoji samo jedan imperativ detinjstva i da je to igranje i upravo kroz igru, te zabavu je deci generacijama prenosio obrazovanje i generalno zdrav odnos prema životu i okolini.

 

naucio_grcki

Foto: Glas Kotor Varoša

U poodmaklim godinama je ovladao zanimljivim, ali ne baš lakim, grčkim jezikom, a takođe je bez muke čitao i na nekoliko svetskih jezika.

 

supruga_radojka

Foto: Banija Online

Formula sreće je, kako je sam navodio besprekorno funkcionisala, dok nije pretrpeo jednu veliku ličnu tragediju, a to je smrt njegove supruge Radojke, koja je po struci bila profesor književnosti.

 

mokrinski_sokrat

Foto: Noizz

Da je genijalnost urođena, dokazuje i njegov pradeda Živko, koga su komšije i sugrađani nazivali “mokrinski Sokrat”.

 

put_u_grcku

Foto: zelenaucionica.com

Sanjao je o putovanju u Grčku, međutim tu želju nije sebi ispunio, jer kako je sam rekao prilikom jednog intervjua, nije imao novčanih sredstava za put.

 

mokrin

Pravo ime mu je bilo Radivoj Popov i bio je rođen u malom banatskom selu Mokrinu, 26. juna 1933. godine, kao sin Petra i Darinke.

 

lektor

Foto: Telegraf

Tokom svoje duge karijere, između ostalog bio je i lektor srpskohrvatskog jezika u engleskim gradovima Londonu (London), Birmingemu (Birmingham) i Notingemu (Nottingham), 70-ih godina prošlog veka. 

 

narator_za_decu

Foto: Moto Manijaci

Bio je jedna od najupečatljivij pojava sa ovih prostora i kao takav bio je narator bez premca, koji je uvek pronalazio jednostavan i deci razumljiv način da dočara suštinu ozbiljnih pojmova i znanja.

 

bajkopisac

Foto: Politika

Sebe je smatrao bajkopiscem i verovao je da je veoma važno da se deca od malih nogu nauče dijalogu, jer da bi postali ljudi, smatrao je, prvo je potrebno da savladaju umetnost verbalne komunikacije. Tvorac je više od 500 televizijskih emisija, od kojih je preko 200 bilo i ostalo namenjeno deci.

 

bojan_i_dijana

Foto: Gloria

Iza njega su ostali sin Bojan, koji je sveštenik Ruske pravoslavne crkve u Moskvi i magistar lingvistike i ćerka Dijana, koja je cenjeni ikonopisac.

Naslovna fotografija: Noizz