Smeh. Cerekanje. Kikotanje. Smeškanje. Osmeh. Jedna od najlepših i najzdravijih stvari na svetu. To je, poput poljupca, univerzalni jezik koji razume ceo svet. Za osmeh nije potreban razlog. Smisao za humor bismo naveli kao jednu od esencijalnih osobina, koja je zaslužna za dobro raspoloženje i dobro zdravlje. Osmeh izražava najiskrenije emocije i ne treba se ustručavati od onoga što zovemo „smejanje od srca“. Dok se zajedno osmehujemo, za vas smo napravili listu od manje poznatih zanimljivosti, koje prate ovu korisnu i lepu aktivnost.

 

Smeh vrlo uspešno redukuje stres. Sve i ako je lažan, ili ako nije potpuno iskren, uzrokuje otpuštanje endorfina (hormon sreće), koji pomaže smanjenju stresa, umora, bola i tuge.

zenski_osmeh

Foto: recetasneurosaludables.blogspot.com

Prilikom jednog ispitivanja, čak 69% muških ispitanika, odgovorilo je da smatra daleko privlačnijim žene koje se iskreno smeju, nego žene koje su u potpunosti doterane i našminkane.

 

facijalna_ekspresija

Foto: Descriptive Faces–A Resource for Writers

Osmeh je prva refleksna facijalna reakcija. Čak i novorođenčad koja nisu u potpunosti ovladala svojim čulima, umeju da se osmehuju, pa i kada nema nadražaja iz okoline.

 

53_misica

Foto: www.webmd.com

U najjednostavniji smešak, uključeno je od 27 do čak 53 facijalna mišića. Postoji čak 19 načina na koji se možemo smejati, odnosno 19 vrsta osmeha.

 

Svetski dan smeha obeležava se 10. januara, a osmislio ga je indijski lekar Madan Katarija, 1998. godine. Nauka koja se bavi smehom i uticajem istog na telo i psihu, naziva se gelotologija, a naziv potiče od grčke reči -gelos-, što znači smeh.

 

zarazan

Foto: Cruzine

Smeh je, po jednoj švedskoj studiji koja je to i dokazala, vrlo zarazan. Naime, gotovo je nemoguće, u većini primera, ostati ozbiljan u prisustvu osobe koja se smeje.

osmeh_redukuje_stres

Foto: Jewel Images

 

Pre svega, pomaže redukovanju visokog krvnog pritiska, pa prema tome, ako smo se u toku dana nervirali, posle svega toga, bilo bi najbolje posegnuti za „porcijom“ smeha. Takođe, često smejanje ojačava naš imuni sistem, što sprečava česte prehlade u zimskom periodu. Dakle, recept za zdravlje je definitivno smeh.

 

17_puta_na_dan

Foto: de.pinterest.com

Na prostoru Amerike, sprovedeno je istraživanje i monitoring, koje je dovelo do zaključka, da se prosečna odrasla osoba nasmeje 17 puta na dan. Malo? Mnogo? Mi bismo rekli, uvek može više.

udaljeni_osmesi

Foto: Project Inspired

 

Nasmejano lice, ljudsko oko je u stanju da registruje na udaljenosti od skoro stotinu metara. Takođe, činjenica je da se žene smeju više od muškaraca.

Smeh nije nužno povezan sa smislom za humor. Čak 80% smeha izazvano je uobičajenim razgovorom, a ne dobrim vicem.

Naslovna fotografija: wlpapers.com