U jednom teškom vremenu, predstavljao je svetionik celom narodu. U najranijoj mladosti, bez premišljanja je skočio u ledenu Drinu da spasi jednog od svojih učenika i tada dobio smrtonosnu tuberkulozu. Lekari su tada mladom Gojku Stojčeviću prognozirali samo 3 meseca života, međutim verujući patrijarh Pavle doživeo je duboju starost i upokojio se u 95-oj godini svog života. Njegov narod ga je smatrao živim svetcem, a on je ovako živeo i govorio…

 

1

Foto: Opanak.rs

Bez obzira što se kao mlad čovek od 32 godine zamonašio u manastiru Blagoveštenje, ostala mu je neispunjena želja da postane lekar.

 

2

Foto: ИвинСвет – WordPress.com

„Ako ceo svet osvojiš, a pti tom duši svojoj naudiš, ništa si“.

 

3

Foto: pinterest.com

Prilikom jednog putovanja avionom, patrijarh Pavle je sedeo smireno, kao i obično, za razliku od mladog arhijereja iz njegove patnje, koga je turbulencija prilično uznemirila. Na pitanje upućeno patrijarhu da li on misli da avion može da se sruši od tog silnog podrhtavanja, sa sebi svojstvenim smislom za humor, patrijarh mu je podjednako mirno odgovorio: „U odnosu na sebe, primiću to kao akt pravednosti, jer sam za života toliko mnogo riba pojeo, da bi bilo pravedno da one sada pojedu mene“.

 

4

Foto: N1

„Onaj, koji danas nije zadovoljan sa orahom, sutra neće biti zadovoljan ni sa tovarom“.

 

5

Foto: Stil – Kurir

„Da je Bog hteo da pušiš, turio bi ti odžak na glavu“. Ovo je patrijarh Pavle rekao vrlo strogim tonom, jednom mladom monahu, koji je krišom, u zabačenom delu bašte jednog manastira zapalio cigaretu, baš kada je poglavar nenajavljen došao da izvidi stanje u manastiru.

 

6

Foto: Васељенска ТВ

Vican Vicanović, poznati srpski fotograf, a inače ateista, jednom prilikom se sastao sa patrijarhom, kako bi ga slikao za svoje novine. Pošto nije znao kako bi mu se adekvatno obratio, da ga zamoli da se malo drugačije pomeri, rekao mu je: „Vaša svetlosti“, na šta mu je patrijarh uzvratio: „Kad sam već svetlost, šta će vam onda taj blic“?

7

Foto: Zabaviste

„Beznađe je porok oslabljene duše“.

 

8

Foto: Opanak.rs

Vraćajući se tramvajem u Patrijaršiju nakon brojnih obaveza po gradu, patrijarha je iznenadio čovek koji je naglas viknuo: „Evo ga patrijarh!“, te pošao ka njemu da zatraži blagoslov. Shvativši u čijem su prisustvu, i ostali putnici su nagrnuli prema poglavaru da prime blagoslov, prilikom čega se stvorilo komešanje i gužva. Vozač koji je sve to posmatrao u retrovizoru, zaustavi tramvaj i naredi da svi osim patrijarha izađu, pa da lepo kroz jedina otvorena vrata ulaze jedan za drugim po blagoslov .

 

9

Foto: Mojportal.ba

„Bog je čoveku dao slobodu, ali tada je čovek postao odgovoran za svoja dela“.

 

10

Foto: Srbija Danas

Tokom zajedničke večere, monasi jednog manastira su imali sreću da podele obrok sa patrijarhom koji im je bio u gostima. Posmatrajući te mlade ljude koji se mole, uočio je jednog sitnijeg monaha kako ćuti. Na pitanje zašto ćuti, monah mu je rekao da se on moli u sebi. Patrijarh mu je na to krako odgovorio: „Onda treba i da jedeš u sebi“.

Naslovna fotografija: Tarzanija